Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A nyolcadik kerület fideszes vezetése nem engedélyezi a helyi roma közösséget célzó esemény megtartását

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az ahang.hu és a Khetane Egyesület a helyi roma közösség politikai tudatosságát elősegítő kampányt szervez, melynek részeként két esemény megrendezésére kértek engedélyt az önkormányzattól közterület használatára.

Balogh Lajos, a Khetane közösségszervezőjének állítása szerint a kerület alpolgármestere, Sántha Péterné telefonon jelezte neki, hogy ezt nem fogják engedélyezni.

A nyolcadik kerületi romáknak szóló rendezvény „Ne add el a szavazatod!” címen fut, célja, hogy a helyi közösséget mobilizálja és elősegítse politikai tudatosságát a július 8-i időközi kerületi önkormányzati választások előtt. Szintén az ahang.hu és a Khetane szervezett ugyanezzel a címmel az április 8-i országgyűlési választások előtt is tudatosító kampányt, akkor roma hírességek mondták el videóüzenetben, miért fontos a választáson való részvétel.

Balogh Lajos, a Khetane közösségszervezője először írásban fordult a Józsefvárosi Önkormányzathoz, hogy június 23-ra és július 6-ra engedélyt kérjen közterület használatára. A két, kimondottan pártfüggetlen  rendezvényen koncertek, beszélgetések és fórumok lettek volna, Balogh levelében azt írta, „a demokratikus rendet szeretnénk erősíteni”.

Az önkormányzat az írásos megkeresésre nem reagált, Sántha Péterné alpolgármester telefonon kereste Baloghot,

akit állítólag arra kért, ne feszegesse tovább a témát és hagyja abba a szervezést a kerületben.

Balogh elmondása szerint Sántha arra hivatkozott, hogy a Fidesz csendes kampányt tervezett, amibe két nappal a választások előtt egy ekkora esemény nem férne bele. Azt is elmondta Baloghnak, hogy az írásban tett területfoglalási  engedély kérelmét nem tudják támogatni.

A rendezvény ennek ellenére nem marad el teljes egészében, az ahang.hu és a Khetane bejelentett demonstráció formájában tervezi összevontan megtartani a letiltott eseményeket.

Cikkünk megjelenése után Sántha Péterné alpolgármestert telefonon és emailen is kerestük, amint választ kapunk, frissítjük a cikket.

Címlapkép: A Teleki téri piac születésnapja. / Józsefváros hivatalos Facebook oldala.