Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem lesz kordonrengeteg a Pride Felvonulás szervezői szerint

Ez a cikk több mint 5 éves.

„Meggyőződésünk, hogy a rendőrségnek csak az indokolt helyekre kell kordont telepítenie, olyan módon, hogy az erőszakos ellentüntetőket, és nem a Budapest Pride várhatóan több tízezres békés tömegét zárja el.” – írja közleményében a Budapest Pride.

A múlt pénteken indult, idén egy hónaposra nyúló rendezvénysorozat szervezői a Magyar Idők cikkére reagáltak, amely szerint a rendőrség kordonelemeket is alkalmazna a július 7-i Budapest Pride felvonuláson.

A Jobbikból frissen kizárt Toroczkai László és az általa alapított Hatvennégy Vármegye Mozgalom hétfőn jelentette be, hogy „Magyar Ellenállás” keretében akciókra készülnek a felvonulás napjára, amennyiben a kormány azt nem tiltja be.

Szélsőjobboldali szervezetek korábban többször sikeresen zavarták meg a vonulást, a legemlékezetesebb módon 2008-ban és 2009-ben. Ezzel a leginkább azt érték el, hogy a rendőrség hosszú éveken keresztül csak egy zárt kordonrendszerben volt hajlandó biztosítani a vonulók alkotmányos jogait. A biztonságos és szabad vonulás érdekében a Pride szervezői az utóbbi években 200-250 fős menetkísérő csapatot és több tucat kamerás jogi megfigyelőt is toboroztak, tavaly pedig egy utolsó pillanatban eszközölt útvonal-módosításra is szükség volt ahhoz, hogy az év egyik legnagyobb hagyományos politikai rendezvényének ne kordonrengeteg közt kelljen megvalósulnia, és a rendőrség elsősorban élőerővel biztosítsa a vonulást.

A szervezők szerint, ahogyan mai közleményükben is írják,

„agresszív radikálisok nem kényszeríthetnek olyan biztosítási módszereket a rendőrségre, amik akadályozzák a résztvevőket a menethez való későbbi csatlakozásban, illetve a menet elhagyásában”,

illetve

„aránytalanul kényelmetlenné teszi azok közlekedését, akik nem vesznek részt a felvonuláson.”

Azt írják, a rendőrség tavaly bebizonyította, hogy képes élő erővel biztosítani a Budapest Pride Felvonulását, és idén sem tudnak arról, hogy a hatóság teljes lezárást tervezne. Azt tartják valószínűnek, hogy a Magyar Időkben megjelent információkkal szemben a rendőrség csak az indokolt helyeket tervezi kordonnal zárni.

Teljes lezárást egyébként a Magyar Idők rendőrségi értesülései sem valószínűsítenek, csupán a címe sugallja, hogy „kordonok közt vonulhatnak” a résztvevők.

(Címoldali kép: Pride)