Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Nem gyűlölni jöttél a világra” – elindult a Pride hónap

Ez a cikk több mint 5 éves.

Tegnap megnyitották a 23. Budapest Pride-ot: az eddigi 10 napos fesztivál helyett idén először 1 hónapos programsorozat következik, amit a „Merj nagyot álmodni” szlogen is jelképez. A megnyitón beszédet mondott többek közt a Pride-ot szervező Szivárvány Misszió Alapítvány kuratóriumának elnöke, Nagy Szilivia, a Prezi társalapítója, Árvai Péter és Enyedi Ildikó, rendező is.

Nagy Szilvia: a kormány új célpontjai a nők és az LMBTQ-közösségek

„Nem mertem önmagam lenni és amikor erre végül rájöttem, az végtelenül fájdalmas és szomorú volt. Úgy éltem az életemet, hogy sokszor nem a saját érdekeimet képviseltem. Nem álltam ki magamért, az érzéseimért, az igazságomért, mert kedves ismerősök, vagy éppen arctalan idegenek ítéletétől féltem.” – kezdte beszédét Nagy Szilvia, majd hozzátette, az ő története kapcsán magára ismerhet igazából bárki, aki ebben az országban nőtt fel politikai vagy egyéb elnyomásban, a kötelező egyféleségben.

Szerinte ha körülnézünk a politikában ma Magyarországon, zsarnoki hatalomvágyat, végtelen butaságot, fájó embertelenséget, az alapvető emberi tisztesség egyre nagyobb hiányát látjuk, ami egymás ellen fordítja az embereket. Szerinte a #metoo kampánnyal szembeni reakciók, a választások előtt, alatt és után és a szurikáta-ügy kapcsán is láthattuk mindezt. Úgy gondolja, érezhető, hogy a migránsozás, sorosozás és civilezés közé beékelődve elkezdődött a kormány propagandagépezetének újabb támadása, ami a nők és az LMBTQ közösségek ellen irányul.

Annak ellenére, hogy most ezt a helyzet, igyekszik a jövőbe tekinteni: „Húzzunk itt egy képzeletbeli vonalat, írjuk oda mellé, hogy „ez van most”, és ebből kell építkezni. Hogy csináljuk? Először is, személyes szinten meg kell értened és át kell érezned a következő mondatokat: Bármilyen istent imádsz, bármiben hiszel vagy nem hiszel, az biztos, hogy nem gyűlölni jöttél a világra.” – mondta.

Nagy Szilvia teljes beszéde itt olvasható.

Árvai Péter: több ezer ember van, aki támogatni fog téged!

Árvai Péter, a Prezi társalapítója és vezérigazgatója is személyes történettel kezdte beszédét: 15 évesen képtelen volt elmondani a legjobb barátjának, hogy meleg, és nem is igazán voltak olyan nyíltan meleg példaképei, akik miatt felvállalta volna önmagát. Viszont amikor a Prezi annyira híres lett, hogy a sajtó már nem csak a cég, hanem az ő magánélete iránt is érdeklődött, nem akarta tovább rejtegetni magát. Ő lett az első nyíltan meleg ügyvezető Magyarországon, hogy példakép lehessen.

Árvai 2013-ban barátaival összefogva létrehozta a Nyitottak vagyunk nevű kezdeményezést, aminek köszönhetően tavaly 120 cégvezető csatlakozott a Pride-hoz annak érdekében, hogy minél több cégben a tettei és ne a háttere alapján ítéljenek meg egy alkalmazottat. A Nyitott vagyok mozgalom 1000 céget és 75000 alkalmazottat tömörít jelenleg. Árvai szerint mindez azért fontos egy munkahelyen, mert ha a munkatársak  nyitottak tudnak lenni egymással, a munka is sokkal eredményesebb lesz. És persze azért is, mert tudja, hogy Magyarországon rengeteg fiatal fiú és lány van, akik nem merik felvállalni identitásukat, mert félnek, hogy senki sem fogja őket támogatni. Nekik üzeni, van több ezer ember, aki támogatni fogja őket.

Enyedi Ildikó: a politikusok a hálószobánkban is ott vannak

Enyedi szerint a békés együttélés ismét megkérdőjeleződik, ott ágálnak a politikusok és az általuk felheccelt bizonytalan, frusztrációjukat becsatornázó emberek, ahol semmi keresnivalójuk: embertársaik hálószobájában, magánéletében, legintimebb döntéseiben.

”Az emberi társadalom egészének elemi érdeke, hogy tagjai mind felszabadultan és derűs odaadással foglalkozhassanak azzal, ami szenvedélyesen érdekli őket a csillagászattól az asztalosságig. Hogy ne kelljen választaniuk a kiközösítettség és a hazugság között, hogy ne szorongjanak, hogy a szorongás egyetlen alternatívája ne a harcos aktivizmus legyen, egyszerűen csak éljenek és cselekdjenek a maguk és embertársaik örömére. Hogy a magánszférájuk az legyen, ami a kifejezésben benne foglaltatik: magánterület. ” – mondta.

Enyedi néhány éve még azt gondolta, a Pride évei meg vannak számlálva, mert sikerült úgy újradefiniálni a társas kapcsolatainkat, hogy mindenki önmaga lehet és sikerült „az egyént megnyomorító hagyományoktól megszabadulnunk” – de amíg ez tényleg így nem lesz, „merjünk nagyot álmodni, képviseljük magunkat, vonuljunk, ünnepeljünk, figyelmeztessük a társadalmat, legyünk alázatos eszközei a szelíd, visszatarthatatlan változásnak az emberi társadalom egésze érdekében” – zárta beszédét a rendrező.

Címlapkép: Csoszó Gabriella / FreeDoc