Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Trump szankciói miatt nem ad stoplis cipőket a Nike az iráni focistáknak

Ez a cikk több mint 5 éves.

Ha eddig nem lett volna nyilvánvaló, a pénteken kezdődő oroszországi labdarúgó-világbajnokságra is keményen begyűrűzik a politika: nem hajlandó ugyanis ellátni stoplikkal az iráni labdarúgó-válogatott játékosait a Nike. Az amerikai sportszergyártó cég a a Trump-kormány döntésére hivatkozva vonakodik biztosítani a focisták felszerelését, amennyiben a jelenlegi amerikai vezetés szankciók visszaállításáról határozott Irán ellenében, hogy új egyezmény szülessen az ország atomprogramjáról.

Noha Irán az Ázsiai Labdarúgó-szövetség legmagasabban jegyzett, legpatinásabb válogatottja, a nemzetközi szankciók miatt komoly gondjai voltak az elmúlt években a szponzorok szerződtetésével. A Nike amellett, hogy csapatszinten felszerelést szolgáltat a válogatottnak, a csapat egyes külföldön játszó játékosai egyénileg is szerződésben állnak a céggel, ilyen például a svédországi születésű Saman Ghoddos, aki jelenleg a svéd első osztályban játszó Östersunds játékosa. Hogy őt, és a vele egy csónakban evező futballistákat is sújtja-e a Nike döntése, még nem tisztázott.

Az USA-ban élő irániakat képviselő Iráni-Amerikai Nemzeti Tanács csalódottságának adott hangot az ügy kapcsán: „Sokunknak remek alkalom lehetne a világbajnokság arra, hogy, hogy kicsit félretegyük az Amerika és az anyaországunk közti vitákat, és egyszerűen csak élvezzük a szurkolást az iráni csapatnak. Erre a Nike visszahozza a politikát a játékba, és elrontja mindenki közös ünnepét” – sajnálkozott a szervezet.

A csapat portugál szövetségi kapitánya, Carlos Queiróz a Nemzetközi Labdarúgó-szövetséget (FIFA) sürgette, hogy tegyen valamit az ügy érdekében. „A játékosok a saját felszerelésükhöz vannak szokva, nem tesz jót, ha egy héttel a mérkőzések előtt váltanunk kell” – mondta a szakvezető. A FIFA még nem reagált a felhívásra.

A Nike egyébként természetesen nem az első cég, amely belekeveredik a az élsport és a politika ünneprontó játszmáiba. A legutóbbi, pjongcsangi téli olimpián az észak-koreai sportolók nem kaptak a dél-koreai Samsung okostelefonjaiból  az ENSZ észak-koreaiakkal szemben érvényben lévő gazdasági szankciói miatt, míg a legutóbbi focivébén az pedig Adidas tagadta meg, hogy sportruházattal lássa el az iráni csapatot.

(Forrás: CNBC)