Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egész Észtországban ingyenes lehet a tömegközlekedés

Ez a cikk több mint 5 éves.

Nagy siker az észt fővárosban a díjtalan közösségi közlekedés, most pedig napirendre került annak kérdése, hogy Tallinnon kívül az egész országra kiterjessze a balti állam kormánya az ingyenes utaztatást –írja a Totalcar.hu.

Tallinnban 2013 januárjától lett ingyenes a tömegközlekedés, miután 2012-ben egy népszavazás után döntött így a városvezetés. A Transport Tallinna (TlT), az észt főváros közlekedési vállalata úgy ment bele a díjtalan utaztatásba, hogy az állam kompenzációban részesítette. A megállapodás végül az lett, hogy minden egyes helyi lakos adójából évente átutalnak ezer eurót a közlekedési cég számlájára, így ellensúlyozva a vállalat bevételkiesését.

A változtatásnak köszönhetően a korábbi veszteséges üzemből a TlT nyereségessé vált. Az utasok száma megduplázódott, a jegyértékesítésen és ellenőrzésen megspórolt pénzt pedig főként a járművek takarítására és megjelenésére fordították, valamint 14 százalékkal csökkent az autók száma az utakon.

A Totalcar megjegyzi, hogy az ingyenes közösségi közlekedésnek van még jó néhány pozitív következménye: az egyik ilyen, hogy a felmérések szerint jól kimutathatóan az észt főváros lakossága többet mozdul ki a lakásaiból. Egyre többen járnak étterembe, színházba, moziba és más szórakozóhelyekre. A másik ilyen, hogy egyre többen költöznek a fővárosba, legalábbis papíron biztosan, így sok európai várossal ellentétben Tallinn lakossága évről-évre növekszik. A harmadik pedig, hogy a helyi vállalkozásoknak nem kell a dolgozóik utaztatására költenie, ezért már az ingyenesség bevezetésének kezdetén bejelentették, hogy az így megspórolt pénzt a dolgozóik fizetésemelésére fordítják.

A tallinni sikernek köszönhetően az észt állam most úgy döntött, hogy az ingyenes közlekedést a fővároséhoz hasonló módon az egész országra bevezetnék. Ha pedig ez ténylegesen megvalósul, akkor 2020-tól Észtország teljes lakossága ingyen utazhat az egész országban.

A tallinni példát gyakran felemlegették Németországban is, amikor idén februárban felröppent a hír, hogy több városban ingyenessé tennék a tömegközlekedést. A hirtelen elhatározás indíttatása az volt, hogy az EU luxemburgi bíróságán eljárás fenyegette a németeket, amennyiben nem foglalkoznak hatékonyan a levegő súlyosan romló minőségével.

Szakértők rámutatnak azonban arra is, hogy bár imponáló az észt siker, a tallinni példa nem exportálható akárhová.

Főleg az eleve ritkábban lakott, kisebb városokban működőképes ez a modell, és ott is addig, amíg a település lélekszáma egy bizonyos határon belül mozog.

Amerikában és Európában is intő példák figyelmeztetnek arra, hogy milyen, amikor az alapvetően pozitív kezdeményezés kinövi a saját kereteit: az utasszám megtöbbszöröződése miatt vált finanszírozhatatlanná 2012-ben az ingyenesség Portland belvárosában, és hasonlóak a tapasztalatok néhány más amerikai városban is. Ráadásul, mivel a belvárosban rövid utakra is fölszálltak az emberek, a buszok túl sokat álltak a megállókban, nőtt a zsúfoltság. Hasonló állapotok uralkodtak el a belga Hasselt városában, ahol a több mint tízszeresére növő buszforgalom finanszírozhatatlanná vált. 2013 óta csak a 19 év alattiak és (mint Magyarországon is) a 65 év fölöttiek utaznak ott ingyen.

(Forrás: Totalcar, HVG // Címoldali kép: Facebook >>Taiwan East/West New Mobility Innovation Concert 2018-2020<< )