Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Madocsán a lakosok leszavazták a Paks II. építéséhez szükséges kavicsbányát

Ez a cikk több mint 5 éves.

A hétvégén tartottak népszavazást Böde Dániel városában, amelyen a lakosok a helyi földek helyére tervezett kavicsbányáról szavazhattak. Végül a lakosság 75%-a ment el szavazni, és 95% szavazott a kavicsbányával szemben.

A Teol írása szerint március 7-én kezdeményeztek helyi népszavazást Madocsán, a népszavazás kiírásához szükséges 316 aláírás helyett, végül majdnem 1200 jött össze. Így vasárnap meg is tartották  a szavazást amin két kérdés volt:

„Támogatja-e Ön, hogy Madocsa Község közigazgatási területén homok- és kavicsbánya létesüljön?”

„Akarja-e Ön, hogy Madocsa Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a településrendezési tervében tilalmazza a kavics- és homokbányászatot érintő külszíni bányatelek nyitását, illetve fektetését Madocsa közigazgatási területén?”.

A szavazók körülbelül 95 százaléka az első kérdés nemmel, míg a másodikra igennel felelt.

Madocsán azért épülne kavicsbánya, mert a településtől 10 kilométerre lévő paksi atomerőmű kettes blokkjának építési munkálataihoz szükség van az anyaghoz. Az építtető cég és a kormányhivatal éppen ezért nemzetgazdasági érdekkel érvel a bánya mellett. A Madocsiak pedig azért utasítják el a kavicsbányát, mert állításuk szerint ez nagyban befolyásolná a környék vízszintjét, és mert a kavicsbánya a számos helyinek megélhetést nyújtó termőföldeken feküdne.

A helyiek állítása szerint amiről a Szabad Föld számolt be „a bánya leszívná a vizet a környékről is. Várhatóan legalább öt kilométeres körzetben” Jelenleg a kavicsbánya jövendő területén lévő földeknek több mint száz tulajdonosa van, ahogy Laposa János agronómus magyarázta szintén a Szabad Földnek:  „Többségük bérbe adja. Így összesen 17 gazdaságban dolgozó 40 embernek jelent kenyeret a föld. Vannak közöttük őstermelők, egyéni vállalkozók, családi gazdaságok és társas vállalkozás is. Meg tudnak élni a földből, különösen, ha máshol is van birtokuk.”

A helyiek közül egyébként többen az erőműben dolgoznak, és a tudósítások szerint nincs is gondjuk a fejlesztéssel, csupán a saját településüket akarják megőrizni.

A Szabad Föld riportja szerint a képviselőtestület bár először a kavicsbánya oldalára állt, a tiltakozásokat látva, meghátrált. A polgármester pedig most azt mondja, akár addig is hajlandóak elmenni a tiltakozásban, hogy végül az országgyűlésnek keljen feloszlatnia a képviselőtestületett.