Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kivonultak a nők a szexuális zaklatással vádolt osztrák képviselő eskütételéről

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az osztrák parlament mai üléséről demonstratíve kivonult szinte minden női képviselő, hogy így tiltakozzon Peter Pilz, korábbi Zöld Párti képviselő, jelenleg a Pilz Listája nevű formáció vezetőjének beiktatása ellen.

Frauen boykottieren Angelobung von Peter Pilz

Frauen boykottieren Angelobung von Peter Pilz: Bei der Angelobung des Liste Pilz-Gründers verlassen fast alle weiblichen Abgeordneten aus Protest den Saal.

Posted by Zeit im Bild on Monday, 11 June 2018

A zöldpolitikus egy egyetemi trockista klubból érkezett az országos politikába a Zöld Párt képviselőjeként 1986-ban. Több korrupciós botrány feltárásában is segédkezett a kilencvenes években. Az 1998-as Teerag-Assdag ügyben résztvett a vizsgálatokban, amelyekből kiderült, hogy a nagy osztrák építési vállalkozók kartellezésben érintettek. Többek között ezek, illetve olyan ügyek miatt ismert az osztrák közéletben, mint Arnold Schwarzenegger, akkori kaliforniai kormányzó osztrák állampolgárságának visszavonatási kísérlete 2005-ben, vagy hogy ő volt az első osztrák politikus, aki blogot indított. Pilz 2017-ben hagyta ott korábbi pártját, a Zöld Pártot, mivel nem került biztos befutó helyre a listájukon.

2017 októberében bejutott az osztrák parlamentbe, de az ellene felhozott szexuális zaklatási vádak nyilvánosságra kerülése után még novemberben lemondott mandátumáról. Akkor két üggyel kapcsolatban merült fel a neve, védekezésképpen egyebek mellett közölte, hogy ő

„politikailag nem túl korrekt ember”.

Pilz idén május 22-én jelentette be, hogy – mivel lezárultak az ellene folyó nyomozások –  visszatér a parlamentbe.

A kevés ülőhelyén maradó női képviselő egyike Doris Bures (SPÖ) volt, aki viszont nyilvánvalóvá tette, hogy kizárólag azért nem csatlakozott az akcióhoz, mert az osztrák parlament alelnökeként procedurális okokból nem tehette meg, de támogatásáról biztosította a kivonulókat. Az alelnök nyilatkozatában kifejtette, hogy egy ilyen akció talán bizonyos kultúraváltást is elérhet, miután a nőgyűlölet elleni fellépések egyre sűrűbben mutatkoznak az osztrák parlamentben is.

Az országgyűlési szexizmus elleni fellépések egyre gyakoribbak (főleg női képviselők részéről), Ausztráliában 2012-ben ment neki egy durván szexista képviselőnek Julia Gillard, akkori ausztrál miniszterelnök. Még Magyarországon is volt példa ilyesmire: 2013-ban például Vak Komondor-díjat alapított (az élettársa súlyos bántalmazásával vádolt Balogh József fideszes képviselő magyarázkodására emlékeztetve) az akkori Együtt-PM formáció, amivel azokat a jobboldali képviselőket „jutalmazták”, akik szerintük „úgy érzik, bármit megtehetnek a női képviselőkkel szemben”.

(Forrás: Der Standard)