Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Zaklatási ügy miatt mondott le az osztrák zöldpárti sikerember

Ez a cikk több mint 6 éves.

Az Osztrák Zöldek pártjából kivált Pilz az októberi választások egyik nagy nyertese volt. Pénteken viszont a Die Presse szellőztette meg, hogy párton belül zaklatás miatt eljárás folyt ellene, ugyancsak csütörtökön jelent meg viszont a Falterben, hogy a politikus 2013-ban egy másik nőt is zaklatott.

Peter Pilz a választási kampány idején / Kép: Twitter

Peter Pilz szombaton, a bécsi Landtmann Kávéházban tartott sajtótájékoztatóján az első esetet igyekezett megmagyarázni. A hatósági vizsgálatot is beismerte, kiemelve, hogy jelenleg nem áll eljárás alatt.

Pilz arról beszélt, hogy 2015 őszén egy munkahelyi konfliktus után történt az eset. A titkárnője szerinte azért hagyta ott, mert nem emelte a fizetését, arról csak később értesült, hogy a volt alkalmazottja zaklatás miatt is feljelentette. Pilz külön kritizálta korábbi pártját: a politikus szerint a párt el akarta tussolni a vizsgálatot, amit az is mutat, hogy a feljelentés ellenére is jelölték volna, holott ebbe ő nem ment volna bele.

A másik, 2013-as esetet komolyabban kezelte. A hírek szerint az Európai  Néppárt egyik fiatal munkatársnőjét molesztálta, aminek több tanúja is volt. Pilz elmondása szerint a részletekre nem emlékszik, de egyetért, hogy ez nem mentség: az eset miatt nem veszi fel a parlamenti mandátumát.

Pilz biztosította a sajtót, hogy a párt szigorúan és kiemelten kezeli majd az ügyet. Elmondása szerint ő egy „politikailag nem túl korrekt ember”, van egy bizonyos stílusa, ami sokaknak nem tetszik. De azonnal hozzátette:

Fontosnak tartom, hogy a hatalmi pozícióban lévők végiggondolják ezt, és úgy vezessenek, hogy a beoszottaik jól érezzék magunkat. Ebben valóban van mit tanulnom nekem is. De ez nem női, nem nemi kérdés. Lehetünk jobbak. Ha nem voltam elég jó, majd mások jobbak lesznek.

(Azonnali.hu)