Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A felcsúti focicsapat nem regisztrálta magát külföldről támogatott szervezetként

Ez a cikk több mint 5 éves.

A K-Monitor blogja, a K-Blog szúrta ki, hogy a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány (FUNA) nem regisztrált a külföldről támogatott szervezetek listáján, pedig 20,4 millió forintnyi támogatást vett fel az Európai Futballszövetségtől (UEFA).

A saját nevelésű sikeres játékosok pályára állításában nem, de a TAO-pénzek forgatásában igencsak jeleskedő FUNA érthetetlen, hogy miért maradt le a feketelistáról.

Bár persze lehet, hogy a törvény gumicsont volta miatt, a Felcsút azt gondolja rájuk nem vonatkozik a törvény. Ugyanis a K-monitor szerint nem egyértelmű a szabályozás:

„- Egyes jogértelmezések szerint, csak a törvény hatályba lépését követően és nem az adóévben érkezett támogatásokat kell figyelembe venni. Így, ha 2017 elején kapta az UEFA-pénzt a Felcsút, akkor gondolhatja úgy is, hogy nem kell regisztrálnia.
– Előfordulhat, hogy Mészáros Lőrincék úgy értelmezik a törvényt, hogy az sportszervezetekre nem vonatkozik. Vigyázat, a külföldről támogatott szervezeteket megbélyegző törvény sportegyesületeket említ, a Felcsút pedig alapítvány, így ha ez a helyzet, a FUNA-nak (vagy, ami ennél a mai viszonyok között valószínűbb, a törvényalkotónak) lépnie kell.
– Előfordulhat, hogy a FUNA elfelejtette a regisztrációt, vagy el kívánja sunnyogni a listára való felkerülést.”

A sok vihart kavart listázás a 2017. évi LXXVI. törvénnyel indult. Ebben a fideszes többségű törvényhozás arra kötelezte a külföldről egy adóévben 7,2 millió forintot meghaladó támogatáshoz jutó szervezeteket, hogy külön regisztrálják magukat egy nyilvános listára, ahol minden külön magyarázat, kontextus, vagy bármilyen információ nélkül egyszerűen csak fel vannak sorolva.

A törvény benyújtása előtt és után is több civil szervezet tiltakozott az értelmetlen listázás ellen. Legtöbben arra hivatkoztak, hogy gazdálkodásuk eddig is teljesen nyilvános volt, ahhoz bármelyik kíváncsi állampolgár bármikor hozzáférhetett. Ennek fényében pedig nehéz máshogyan értelmezni a törvényt, minthogy a kormány azokat a szervezeteket szeretné valamilyen gyanús fényben feltüntetni, amelyek amúgy is a propaganda-hadjáratuk célpontjában állnak, legyen az az Ökotárs Alapítvány, a CEU, vagy bármelyik, a Figyelő listáján felsorolt „Soros-szervezet” közül. Több szervezet, köztük a TASZ, a Helsinki Bizottság és a K-Monitor is úgy döntött, nem regisztrálnak. A Helsinki Bizottság így fogalmazta meg, hogy miért jutottak erre a döntésre:

Európai demokráciában az erős civil társadalom a demokrácia egyik fontos pillére, és nincs helye a civil szervezetek megbélyegzésének.”

Hogy vajon az Orbán Viktor által alapított FUNA is így gondolja-e, tehát nemes polgári engedetlenségből nem regisztrált a külföldről támogatott szervezetek listáján, csak tippjeink lehetnek.

(Forrás: K-blog // Címoldali kép: Facebook)