Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A hollandiai magyar nagykövet először vitatkozott Gulyás Mártonnal, aztán inkább elmenekült előle

Ez a cikk több mint 5 éves.

Gulyás Márton az amszterdami Act for Democracy című fesztiválon vett részt, mint meghívott vendég. A fesztiválnak egy úgynevezett „közéleti vitaközpont” adott otthont, ami már önmagában is csodálatra méltó itthonról szemlélve.

Gulyás felszólalóként is részt vett az egyik előadáson, amire éppenséggel a hollandiai magyar nagykövet, Dr. Kocsis András is beült, sőt mi több, szembe is szállt Gulyással (egy ideig).

A videóból nem derül ki pontosan, Gulyás miről tartott előadást, erre csak a nagykövet válaszaiból tudunk következtetni, melyek szerint Magyarország Európától való leszakadása és a magyar választási rendszer is terítéken volt.

Kocsis azt mondja, Gulyás a választási rendszer kapcsán említette a csalásokat és az igazságtalan rendszert, szerinte azonban semmi probléma a hazai választási rendszerrel. Felhozta példaként az Egyesült Királyság „a győztes visz mindent” elven alapuló választási rendszerét, aminek köszönhetően Magyarországon a koalíciós kormányé lenne a parlamenti mandátumok nem csak 67%-a, hanem 85%-a. Szerinte a magyar rendszer meg lett vizsgálva a Velencei Bizottság és egyéb bizottságok által is, akik rendben találták azt. Gulyás ekkor közbevág, mivel ez szerinte nem igaz, de Kocsis rendületlenül folytatja: a moderátorhoz fordul, akitől számon kéri, ő már lassan 6 éve Hollandiában dolgozik nagykövetként, de még sosem hallotta, hogy Magyarország ne tartozna Európához, hol máshol lenne, ha nem Európában? Szerinte nyitva kéne tartani ezt a dialógust, és hanyagolni „ezeket az arrogáns állításokat”.


Valószínűleg idő szűkében se az előadás moderátora, se Gulyás nem ment bele egy vitába, viszont Gulyás gyorsan megköszönte a nagykövetnek, hogy eljött, majd közölte, szeretne egy interjút készíteni vele az esemény után. „Remélem nyitott egy ilyesfajta diskurzusra, mert úgy gondolom ez fontos.” – mondta Gulyás, akinek (milyen meglepő) többet nem is sikerült beszélnie a nagykövettel.

Kocsis ugyanis az előadás után már nem volt hajlandó semmire sem válaszolni Gulyásnak, aki egy ideig üldözte a nagykövetet a kérdéseivel. Kocsisnak az volt a problémája, hogy nem engedték kifejteni a gondolatait, az előadás után pedig már nem volt hajlandó semmit sem mondani – ami Gulyás szerint ellentmondásos. Végül azzal rázta le Gulyást, hogy ő a közönségnek akarta kifejteni a gondolatait, nem neki.

A nagykövet duzzogó kisgyerekként távozott, így viszont hiába maradt nyitva a kérésére a dialógus, ha nincs kivel beszélgetni.