Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szakszervezet: trükközik a munkaórákkal a BKV

Ez a cikk több mint 5 éves.

Trükközik a munkaórákkal az elvont pihenőnapok és szabadságok kiadásánál a BKV – írja közleményében az Egységes Közlekedési Szakszervezet.

Mint írják, a szakszervezet már korábban is többször jelezte, hogy a BKV vezetése a pihenőnapok kiadásakor súlyosan visszaél a törvényi lehetőségekkel.

A cég azzal trükközik, hogy a korábban elvont pihenőket a 8 óránál jóval rövidebb idejű szolgálatra írja ki – azzal adja vissza –, miközben a korábban elvégzett munka sokkal hosszabb ideig tartott.

A szakszervezet szerint a menedzsment mindössze annyit ígér szóban, hogy „igyekszik” nem a járművezető számára legkedvezőtlenebb megoldást választani.

Naszályi Gábor, a szakszervezet elnöke szerint a cégnél rendszeres gyakorlat, hogy akár az egy-egy napos szabadságokat is a dolgozók megkérdezése és beleegyezése nélkül írják ki. De nem lehet kötelezni a dolgozókat az elvont pihenőnapon történő munkavégzésre sem – ami szintén bevett gyakorlat a cégnél –, arra a napra csak az érintett járművezető hozzájárulásával lehet szolgálatra beosztani – sorolja a visszásságokat az érdekvédelmi szervezet vezetője. A szakszervezet egyebek között ragaszkodik ahhoz is, hogy kollektív szerződésben rögzítsék: a vezénylésben szereplő elvont pihenőnapi munkavégzés nem lehet nyolc óránál rövidebb.

A szakszervezet rámutat arra, hogy a pihenőidővel való visszaélés a nyári időszakban lehet a legveszélyesebb.

Küldtünk kérdéseket a problémával kapcsolatban a BKV Zrt.-nek, de egyelőre választ nem kaptunk. Amint megérkezik, frissítjük cikkünket.

(A címlapkép illusztráció, forrása: Wikipédia)
Címlapkép: Wikipédia