Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kolléganőit védelmező bevándorló meggyilkolása miatt tüntettek Pozsonyban

Ez a cikk több mint 5 éves.

Több százan tüntettek tegnap Pozsonyban, hogy az igazságszolgáltatás és a média ne próbálja eltussolni a Fülöp-szigeteki bevándorló, Henry Acorda halálát. Henry kolléganőibe egy 3 fős férfitársaság kötött bele még május végén, a férfi a nők védelmére kelt, ekkor a férfitársaság egyik, később rasszista jelszavakat ordító tagja leütötte őt, majd úgy belerúgott a földön fekvő férfiba, hogy Henry 5 nap múlva belehalt a kórházban sérüléseibe.

Vigyázat, felkavaró videó:

Az eset azért keltett nagy felháborodást, mert a pozsonyi ügyészség előbb elengedte Henry támadóját, és csak a férfi halála után volt hajlandó letartóztatni őt.

Tegnap este az ügy kapcsán tartottak tüntetést Pozsonyban, szerdán pedig már több más szlovák városban is. A pozsonyi tüntetést a rossz idő miatt halasztották péntekre. A tiltakozáson részt vevő több száz ember elítélte a rasszizmus és a szexizmust. A tüntetésen felolvasták Henry testvérének levelét is, aki azt üzente: „Ez a tragédia megsemmisítő, nem csupán nekünk, a család, a barátok, hanem az egész emberiség számára.”

A tüntetésen elmondták, nem fogják hagyni, hogy a rendőrség és az ügyészség eltussolja ezt az esetet, az elkövetőnek felelnie kell a tettért. A tüntetés szervezői azt is jelezték, felelősnek tartják a tragédiában azt a bevándorlásellenes, illetve szexista politikai légkört ami az utóbbi években létrejött Szlovákiában. A Dennik N videója a tüntetésről:

Forrás: Dennikn.sk