Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A szociáldemokratákkal koalícióban, a kommunista utódpárt támogatásával alakíthat kormányt a második leggazdagabb cseh

Ez a cikk több mint 5 éves.

A szociáldemokrata párttal koalícióban és a kommunista utódpárt külső támogatásával alakíthat kormányt a populista Andrej Babiš, miután másodjára is lehetőséget kapott kormányalakításra a cseh államfőtől. A miniszterelnök-jelölt dolgát korrupciós ügyek nehezítik, és ügynökmúltja is kísérti.

Andrej Babis; kép: Skeeter McTweeter flickr

Az októberi választásokat toronymagasan nyerte meg az adócsökkentéssel, infrastrukturális fejlesztésekkel, migráció-ellenességgel és a Brüsszellel szembeni kemény fellépéssel kampányoló Andrej Babiš pártja. Az ANO 29.6%-ot kapott, míg a második-negyedik helyen végző jobbközép ODS, a Kalózpárt, illetve a szélsőjobboldali SPD 11.3% és 10.6% között végeztek. Ezt követően a párt– a 200 fős törvényhozásban mindössze 78 képviselővel – egyedül próbált kisebbségben kormányt alakítani. A kormány azonban nem kapott bizalmat az alsóháztól. A cseh törvények értelmében Milos Zeman államfőnek összesen kétszer van lehetősége arra, hogy valakit kormányalakítással bízzon meg, az elnök pedig másodjára is Babišhoz fordult.

A milliárdos populista ezúttal az októberi választásokon csaknem összeomló szociáldemokratákkal (ČSSD) közösen próbálkozna kormányalakítással, csakhogy a két pártnak együtt sincs meg az alsóházi többséghez szükséges 101 mandátuma. Az ANO 78 mandátumát a szociáldemokraták 14-e egészítené ki. Az előző törvényhozásban Sobotkáéknak még 50 mandátumuk volt, 2014 óta az ANO-val az oldalukon, nagyobbik kormánypártként kormányoztak. Az új kormányban változna a felállás: az ANO és a ČSSD koalíciós megállapodása szerint a szociáldemokraták öt miniszteri posztot kapnának a 15 tagúra tervezett kormányban.

Mivel a két pártnak együtt sincs többsége az alsóházban, Babiš a kommunista utódpárt KSČM támogató szavazataira számít.

Szerinte az új kormány június 15-e után létrejön, és a bizalmi szavazás július 11-ig lezajlik.

A stabil kormányzás esélyét csökkenti a miniszterelnök-jelölttel szembeni bizalom csökkenése. Februárban egy pozsonyi bíróság kimondta, a szlovák származású politikus alaptalanul érvel azzal, hogy politikai lejáratókampány keretében állítják róla, hogy 1982-től ügynökként segítette volna a kommunista állambiztonságot. Korábban úgy tűnt, a politikus volt ügynökök tanúvallomásai alapján tisztázni tudja magát az állambiztonsági dokumentumokkal is alátámasztott gyanú alól, a szlovák Alkotmánybíróság azonban úgy ítélte, hogy a Babiš mellett felszólaló tanúk nem megbízhatóak.

A 60 éves politikus ellen közben a rendőrség is nyomoz egy korrupciós ügyben. A gyanú szerint egy szabadidőközpont építésekor Babiš és családja több mint tíz évvel ezelőtt jogtalanul jutott mintegy 50 millió koronás (580 millió forintos) európai uniós támogatáshoz.

A második leggazdagabb csehként számontarott Andrej Babišról szóló riportunk itt olvasható.

Kedden Prágában és több cseh városban több ezren tüntettek az ellen, hogy az ügynökmúlttal és korrupcióval vádolt Babiš újra esélyt kaphasson a kormányalakításra.

A kormányalakításhoz nem csak a parlamenti többség szükséges, a szociáldemokrata párt 19 ezer tagjának is szavaznia kell a koalíciós szerződésről. A tagság nem egységes: Lubomír Zaoralek, a Sobotka-kormány korábbi minisztere például kijelentette, hogy szerinte Babiš rossz miniszterelnök. Ennek ellenére cseh médiaértesülések szerint az a valószínű, hogy a szocdem tagság támogatja majd a kormányalakítást.

(Reuters, MTI, Mérce // kép: flickr)