Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Babiš kormánya nem kapott bizalmat, lemond a cseh kormányfő

Ez a cikk több mint 6 éves.

A várakozásoknak megfelelően elbukott a bizalmi szavazáson az őszi választásokon győzelmet arató, Andrej Babiš vezette jobboldali populista ANO-kormány. A 200 fős cseh alsóház 195 képviselője vett részt a szavazáson, ahol kedd délután 117 igen, 78 nem arányban

döntöttek a nem rég felállt kisebbségi kabinettel szembeni bizalom megvonásáról.

Andrej Babiš kormányfő már a múlt héten közölte: amennyiben a kabinet nem kap bizalmat, január 17-én benyújtja lemondását. Babiš akkor azt mondta: nem zárja ki, hogy a második kísérletben koalíciós kormány is alakulhat, bár ő személyesen a politikailag egyszínű kabinetet részesítené előnyben.

„Jobb egy kisebbségi kormány mások támogatásával, de ha ez nem fog menni, akkor másoknak is felajánljuk a kormányban való részvételt” – mondta Babiš újságíróknak. Leszögezte: készen állnak a koalíciós kormányzásra is, minden a helyzet további alakulásától függ.

 

Új miniszterelnök ugyanakkor nem várható,

ugyanis Milos Zeman államfő már jelezte, hogy a mostani kudarc esetén a második körben szintén Babišt bízza meg kormányalakítással, bár bizonyos feltétellel.

A kormánnyal szembeni bizalmi a szavazás előtt napirendre került Andrej Babis és első elnöke kormányfő és első alelnöke, Jaroslav Faltýnek mentelmi jogának felfüggesztése is, ezt a javaslatot azonban nem szavazta meg a parlament.

Andrej Babiš cseh kormányfő még délelőtt bejelentette: kérni fogja a parlamenti alsóházat, hogy vonja meg mentelmi jogát, és adja ki a rendőrségnek, amely büntetőjogi eljárást indított ellene, mert gyanúja szerint európai uniós támogatásokkal élt vissza.

A kisebbségi kormánnyal szembeni bizalmi szavazás eredetileg a múlt szerdai parlamenti ülés napirendjén szerepelt, az ülést azonban szerda este megszakították, és a szavazást a mai napra halasztották. Az ülés azért szakadt félbe, mert ekkor kérte a rendőrség Babiš és Faltýnek mentelmi jogának felfüggesztését.

A rendőrség Gólyafészek nevű szabadidőközponttal kapcsolatos vélelmezett csalás mintegy tíz éve gyűrűző ügyében kérte a kormánytagok kiadását. A létesítmény építésekor Babiš és családja annak idején állítólag jogtalanul jutott mintegy 50 millió koronás (580 millió forintos) európai uniós támogatáshoz.

(Deník, MTI)