Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormányhivatalok után az ombudsmanhoz fordul a TASZ a szegényeket cseszegető rendeletek miatt

Ez a cikk több mint 5 éves.

Rendszeresen kaszált fű, portalan bútorok, tiszta fürdőszoba: ilyen és hasonló feltételekhez kötötte számos önkormányzat a települési támogatásokat. A Társaság a Szabadságjogokért 2017 nyarán 55 olyan önkormányzati szociális rendeletet támadott meg, melyek szociális támogatások feltételéül önkényes rendszabályozó feltételeket szabnak. A rendeletek egy részét az önkormányzatok módosították, a maradék kapcsán a jogvédők az ombudsmanhoz fordulnak.

A Pest, Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyei települések szociális támogatásokról rendelkező rendeleteiben

a TASZ olyan passzusokat talált, amelyek például lakásaik takarítására, a tűzifa gúlába állítására kötelezték a kérelmezőt, de olyan hely is volt, ahol a kérelmezőnek a rendelet értelmében „higiénikus családtagokat” kell prezentálnia, amennyiben segélyhez szeretne jutni.

A 444.hu vonatkozó cikke Áporka rendeletét szemlézi. A Pest megyei település többek közt előírja, hogy a támogatásért folyamodó lakos kertjében nem nőhet gyom, nem lehet 15 centiméternél magasabb a fű, a házat, és különösen a fürdőszobát pedig folyamatosan kell takarítsák. A szintén Pest megyei Ecseren pedig azt is előírták, hogy a ház összes helyiségének padlózata tiszta kell legyen, és akkor is ugrik a segély, ha megüli a por a bútorokat, avagy elszáradt fás szárú növények találhatók az udvaron.

A TASZ első körben a megyei kormányhivatalokhoz fordult, hogy kötelezzék az önkormányzatokat a rendeletek módosítására, mivel szerintük a szabályok sértik az emberi méltóságot és a magánszféra tiszteletben tartásához való jogot, valamint az egyenlő bánásmódhoz való jogot is azzal, hogy éppen a leginkább rászorulókat zárják el a támogatás igénybevételétől.

A leginkább bevett gyakorlatot, amellyel a települések a rendes települési támogatást „rendezett lakókörülményhez” kötötték, a kormányhivatalok nem találták problémásnak, így például Áporka és Ecser megtarthatta rendeletét.

Két másik kérdésben azonban részben sikerrel jártak a jogvédők.

Több megye kormányhivatala jogosnak találta a TASZ kifogását, mely szerint a rendkívüli települési támogatásokat vagy az aktív korúak támogatását nem lehet hasonló feltételekhez kötni, ezekben az esetekben kormányhivatalok a rendeletek módosítására kötelezték az önkormányzatokat.

A támadott rendelkezések bő felét a kormányhivatalok felhívása alapján módosították az önkormányzatok.

A többi, alaptörvény-ellenesnek ítélt rendelet, és további Nógrád és Heves megyei rendeletek miatt a jogvédők az ombudsmanhoz fordultak. Székely László alapjogi biztostól azt kérik a jogvédők, hogy kezdeményezze az Alkotmánybíróságnál ezek megsemmisítését.

(TASZ / Kép: Nemes Csaba)