Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Soha nem vett ki cégeiből annyi pénzt az Orbán család, mint tavaly

Ez a cikk több mint 5 éves.

Bár 2015-ig az Orbán család vagyonosodása nem volt szembetűnő – legalábbis más kormányközeli vállalkozókéhoz képest – az elmúlt három évben a kormányfő rokonai rohamtempóban kezdték el kivenni az osztalékokat cégeikből – írja a G7.

A portál megjegyzi, hogy míg addig az is nagy szónak számított, ha néhány tízmilliót kivettek a cégekből, Orbán Viktor szüleinek és testvéreinek cégeiből csak tavaly másfél milliárd forinthoz jutottak tulajdonosaik osztalék formájában.

2014 óta pedig közel 4,4 milliárdnyi jövedelemhez jutottak így (tulajdonképpen három év alatt, hiszen a 2014-es eredmények után 2015-ben fizettek osztalékot). A 2010 és 2014 közötti kormányzati ciklusban ez az összeg még csak 384 millió forint volt.

A cégbeszámolók szerint idősebb és ifjabb Orbán Győző, Orbán Győzőné és Orbán Áron  vállalatainak forgalma már 2015 előtt is folyamatosan bővült, és nyereségük is évről évre emelkedett. Nagyjából három évvel ezelőttig azonban visszafogták magukat a tulajdonosok, a pénz egy jelentős részét inkább a cégekben hagyták, hadd gyűljön ott. Ezután kezdődött csak meg a profit lefölözése ezeknél a cégeknél.

Az Orbán-szülők és testvérek cégei közül a legjobban egyébként a bányavállalatok, illetve az azokhoz kapcsolt logisztikai cég termelnek. Csak a Dolomit Kft-ből, a Nehéz Kő Kft-ből, és a tavaly feldarabolt Gánt Kő és Tőzeg Kft-ből 3,8 milliárd forintot vettek ki a 2015-17-es évek után a miniszterelnök rokonai. A G7 hozzáteszi, hogy a vállalatok bevételének egy része biztosan állami, illetve uniós forrásból finanszírozott megrendelésekből származik.

A miniszterelnök szülei és testvérei mellett Orbán Viktor veje, Tiborcz István – akinek neve egybeforrt az óriási korrupciós botrányba keveredő, világítástechnikával foglalkozó Eliosszal – továbbra is sikeres vállalkozónak mondhatja magát. A G7 korábbi számításai szerint a szabálytalan tenderekről ismert Elios eladásán 3 milliárdot kereshetett Tiborcz István, akinek így is 17 további cégben van érdekeltsége, amelyek jelentős részét a BDPST Zrt-n keresztül birtokolja.

A BDPST Zrt-nek tavaly év végén például 824 millió forint volt a bankszámláin, 166 milliója tárgyi eszközökben, és több mint 3,7 milliárdja befektetett pénzügyi eszközökben. Ehhez képest a tartozásai elenyészőek voltak a cégnek.

A G7 hozzáteszi, hogy az viszont már nem derül ki a cég beszámolójából, hogy hogyan került bele vállalkozásba ez a hatalmas vagyon, sem az, hogy a társaság tavalyi, 4,4 milliárdos bevétele miből származik.

(Forrás: G7)