Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Trump fittyet hány a gyermekszegénységre

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Trump-adminisztrációnak sürgősen kezdenie kellene valamit a szegénységben élő amerikai gyerekek rendkívül magas számával – állítja az ENSZ súlyos szegénység elleni küzdelem területén megbízott jelentéstevője, Philip Alston.

A raportőr hangos kritikusa a világ leggazdagabb országaiban jelenlévő szegénységnek, különös tekintettel a gyermekszegénységre. Az USA-ra vonatkozó legfrissebb jelentésében élelem, otthon és jövőkép híján levő gyermekek millióinak szenvedéseire hívja fel a figyelmet.

Emellett pedig arra is rámutat, hogy a gyermekek érintő súlyos depriváció szép lassan kivérezteti az amerikai álom szimbólumát – vagyis azt, hogy az egyéneknek egyenlő esélyekkel és fejlődési kilátásokkal kéne rendelkezniük –, amelyből így rövidesen „amerikai illúzió” válhat.

Alston megdöbbentő statisztikai adatokkal támasztja alá kijelentéseit:

  • az amerikai gyermekek 18 százaléka – tehát mintegy 13,3 millió kiskorú – él szegénységben, így pedig ők alkotják a teljes szegény népesség harmadát az USA-ban
  • öt hajléktalan emberből egy gyermek, 1,3 millió diákot is, akik az iskolai éveik alatt is fedél nélkül élnek
  • a gyermekhalandóság 50 százalékkal magasabb, mint más fejlett országokban
  • az OECD fejlett országokból álló, 29 tagú Fejlesztési Segítségnyújtási Bizottságából az USA mindössze a 25. a gyermekekre áldozott pénzösszegek tekintetében

Alston a The Guardiannek adott interjújában úgy fogalmaz: egyrészt tragikus és felfoghatatlan, ha egy országban ilyen sok gyermekkel így bánnak, másrészt viszont ez egyúttal egy egy „önmegsemmisítő gazdaságpolitika” is: az USA így olyan jövőbeli társadalmat, amelyre „visszaütnek” majd a jelen visszásságai: az alultápláltság és az alulképzettség a szakértő szerint súlyos terheket ró majd a következő generációkra.

Noha a gyermekszegénység régóta kardinális probléma az Egyesült Államokban, Alston arra figyelmeztet, hogy Donald Trump szociálpolitikája még súlyosabb helyzetet teremthet. A 2019-es költségvetési előterjesztésből például az derül ki, hogy a kormány egyharmadával csökkentené az arra a Kiegészítő Táplálkozási Segélyprogramra (Supplemental Nutrition Assistance Program, röviden SNAP) szánt keretet, amely 2014-ben mintegy 4 millió gyermeket óvott meg a totális kiszolgáltatottságtól.

A Save The Children nemzetközi gyermekvédelmi szervezet friss jelentése szerint az USA-ban születő gyermekeket kétszer akkora valószínűséggel fogja érinteni a szegénység, mint Norvégiában, Izlandon, Szlovéniában, Írországban, Svédországban vagy Németországban. Finnországhoz és Dániához képest pedig még nagyobb a szakadék, utóbbi két ország esetében már ötszörös lenne a szorzó.

A gyermekszegénység egyébként paradox módon éppen azokban középnyugati és déli államokban a legkritikusabb mértékű, ahol egyébként igen sok Trump-szavazó él.

(Forrás: The Guardian // Címoldali kép: Pixabay.com)