Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A „családbarát” Fidesz EP-képviselői nem szavaznak a nők jogairól

Ez a cikk több mint 6 éves.

Az eheti strasbourgi plenáris ülés utolsó napján a lányok és nők testi és lelki épségének biztosításáról, a gazdasági és szociális jogokról, illetve a lányok és nők szerepvállalásának előmozdításáról, hangjuk és részvételük erősítéséről szóló jelentést tárgyalt az Európai Parlament.

Miközben az új Orbán-kormány családbarát politikáról, gyerekszülésről és a nőkkel való „átfogó megállapodásról” beszél, a fideszes EP-képviselők ezzel együtt már hatodjára tartózkodtak, amikor a nők jogainak megerősítése volt napirenden az Unióban.

Nőjogi kérdésekben elég passzívak a Fidesz EP-képviselői, akik korábban szintén tartózkodtak a nők kirekesztésével foglalkozó jelentést, a nők elleni erőszakkal szembeni határozottabb fellépést szorgalmazó dokumentumot, de a vidéken élő nők infrastrukturális, ellátórendszeri és gyermekgondozási hátrányainak csökkentését célul kitűző jelentést sem.

A mostani tartózkodásuknak dr. Ujhelyi István, MSZP-s EP-képviselő szerint az lehetett az oka, hogy a most napirenden lévő állásfoglalás is felszólította a tagállamokat a családon belüli erőszakkal szembeni hatékony fellépést rögzítő isztambuli egyezmény mielőbbi törvénybe iktatására, ezt azonban a kormány Magyarországon évek óta akadályozza azzal, hogy az egyezmény 2014-es elfogadása óta sem teljesítette az abban foglalt feltételeket: nincs megfelelő intézményrendszer kiépítve és a rendőrség, illetve az ügyészség sincs felkészülve a családon belüli erőszak eseteinek kezelésére.

A kormány egyébként sem túl hiteles családpolitikáján nem segít, hogy az EP képviselők semmilyen nőjogi témában nem hajlandók szavazni, mintha ez nem függene össze az általuk olyan nagy hanggal hirdetett családpolitikával, de itt van például Novák Katalin is, aki szerint az Európai Parlament Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottsága előre megírta a magyar nők helyzetéről szóló jelentését.