Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Balog Zoltán a romák felzárkóztatásáért fog felelni – kár, hogy eddig se ment neki

Ez a cikk több mint 5 éves.

A leköszönő emberi erőforrások minisztere mégsem marad tisztség nélkül: miniszterelnöki biztosként fog felelni a romák felzárkóztatásáért – szúrta ki a 444.

A feladatai egész pontosan a magyarországi romákkal kapcsolatos társadalmi egyeztetést irányító tevékenység koordinálása, a roma felzárkózás kormányzati koordinációja és a roma kultúra értékeinek megőrzését, terjesztését és oktatását szolgáló tevékenységekkel, fejlesztésekkel kapcsolatos ellátásban való részvétel lesz.

Balog felelős lesz a roma integráció fejlesztését szolgáló hazai forrásbevonások, illetve az európai uniós támogatási programok  figyeléséért, a pénzek felhasználásáért és véleményezheti a felzárkózással összefüggő szakpolitikai előterjesztéseket.

Azt azért érdemes megemlíteni, hogy Balog Zoltán már az emberi erőforrások minisztereként sem volta helyzet magaslatán, így minden jogunk megvan a kételkedésre – elég csak a számtalan kártékony megszólalását felidézni a roma integrációval kapcsolatban.

Volt, hogy a határon túli magyarul beszélő cigányságról nem bírta eldönteni, „tehertétel-e vagy erőforrás”, megpróbálta a szegénységben élő roma diákokat felelőssé tenni az egyre romló magyar oktatás eredményeiért, de szerinte a szegénységben élő romák „eltérő életmódjuk” miatt nem tudják átlépni az egészségügyi ellátórendszer küszöbét sem ( persze véletlenül sem a rendszer hibájáról van szó). Sőt, Balog még a migrációs válságba is képes volt belerángatni a romákat, ugyanis szerinte a migránsok befogadásának legnagyobb vesztesei a romák lehetnek, mivel az ő integrációjukra fordított pénzeket kellene az illegális bevándorlókra fordítani.

Balog a roma integrációban elért munkásságát talán a leginkább az minősíti, hogy 2016-ban az Európai Unió kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a cigány gyerekek iskolai szegregációja miatt, nem is olyan rég pedig a Fővárosi Törvényszék is kimondta, hogy 28 általános iskolában jogellenesen különítették el, és ezzel diszkriminálták a roma tanulókat, illetve 50 millió forintra büntette a minisztériumot.