Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Vajon a Fidesz vagy a menekültek hátráltatják a romák integrációját?

Ez a cikk több mint 6 éves.

Nem új keletű elem a Fidesz kommunikációjában az az állítás, miszerint ha menekülteket kellene befogadnunk, akkor a romák integrációjára fordítandó forrásokat kellene átirányítani a menekültellátásba. Szombaton a németországi Heidelbergben tartózkodó emberi erőforrás miniszter cibálta elő újra ezt.

Az M1-nek nyilatkozó Balog Zoltán azt mondta,

„[a] migránsok befogadásának legnagyobb vesztesei Közép- és Kelet-Európában a romák lehetnek, mivel az ő integrációjukra fordított pénzeket kellene az illegális bevándorlókra fordítani.”

Mindezt nem sokkal azután, hogy Orbán Viktor miskolci látogatásán a romákat migránsozta le.

(Fotó: Emmi / Bartos Gyula)

Így működik ez a célzott fideszes kommunikáció: ahol úgy érzik, romaellenes húrokat kell megütni, ott azt teszik, ahol pedig a romák sorsáért kell aggódni, ott azt is. A lényeg, hogy migránsozás legyen benne.

A kérdés persze, hogy hol is van az a fene nagy roma integráció, amit a kormány folytat.

Hol van az a temérdek pénz, ami most a roma honfitársaink életkörülményeinek javítására megy, és amit oly galád módon nyúlnának le azok a fránya menekültek?

Csak mert az az 1,6 milliárdnyi uniós forrás, ami miatt az OLAF és a NAV is vizsgálatot indított Farkas Flórián ellen, nem számít annak. Az Út a munkába program költségvetése ugyanis egyetlen romát nem juttatott álláshoz, de cserébe futotta belőle budai irodaházra, és sok tízmillió ment el autókra és irodai bútorokra is.

Arról sem hallottunk az elmúlt években, hogy a csökkent volna a romák elleni diszkrimináció, vagy hogy a közmunkaprogramon túl bármilyen érdemi lépés történt volna azért, hogy tisztességes megélhetéshez juthassanak roma honfitársaink. Arról sem hallottunk, hogy a miniszter megváltoztatta volna nézeteit a „szeretetteljes szegregációról”.

Az M1-nek adott nyilatkozatában Balog kiemelte: Magyarország erőfeszítéseket tesz azért, hogy „a roma kultúra részben megmaradjon, részben megerősödjön, részben pedig feltámadjon”. Ennek alátámasztásául említette a várakozások szerint 2019 tavaszán megnyíló Cziffra György kulturális és oktatóközpontot, amelyet kormányzati támogatásokból hoznak létre.

Mindez persze szép és jó, csak a probléma az, hogy egy kulturális intézet létrehozása nem fog megoldani semmit. A kormányzat jó ideje próbálja belénk sulykolni, hogy a magyarországi roma kisebbség ügye kulturális kérdés: az egészségügyi ellátásban tapasztalt problémáikat „eltérő életmódjuk” okozza, a fejlődést pedig majd egy olyan intézmény fogja elhozni, amely őrzi a roma kultúrát.

A valóság ezzel szemben az, hogy évszázados gazdasági és társadalmi kirekesztés miatt van a magyar cigányok egy jelentős része kilátástalan helyzetben. A kormány semmit nem tett ennek az igazságtalanságnak az orvoslására, sőt az iskolai szegregáció hivatalos irányelvvé tételével, a kitörés lehetőségét elzáró közmunkaprogrammal csak tovább nehezített a pályán. Az már csak hab a tortán, hogy a hivatalosan elismert roma politika nem más mint a Fidesz mutyirendszerének csupán egy karja.

A menekültek eddig egyetlen fillért nem vettek el a romák integrációs pénzeiből. A fideszes Farkas Flórián annál többet.

Ezt érdemes észben tartani minden alkalommal, amikor valamelyik kormánypárti figura migránsozással próbálja elfedni, hogy az elmúlt 8 évben semmit nem tettek a magyarországi romákért.