Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rendőrök vitték el Putyin kritikusát

Ez a cikk több mint 5 éves.

Szerda reggel Madridban letartóztatták Bill Browdert, Vlagyimir Putyin egyik legfőbb ellenségét és kritikusát. Az amerikai születésű, angol állampolgárságú üzletember Twitterére írta ki, hogy a spanyol rendőrök – az Oroszország által egyoldalúan kiadott – Interpol-körözésre hivatkozva vitték be a spanyol főváros egyik rendőrkapitányságára.

A tíz éven át Oroszország egyik legnagyobb befektetési alapját működtető Browdernek a kétezres évek elején gyűlt meg a baja Putyinnal, miután üzleti érdekeltségei, és a rendszerszintű korrupció elleni fellépései miatt szálkává vált az orosz elnök szemében. 2005 novemberében kiutasították Oroszországból, 2013-ban pedig adócsalásért -amelyet Browder szerint pont, hogy a korrupt orosz rendőrség követett el – távollétében kilenc év börtönre ítélték.

Moszkva 2012-ben és 2015-ben is kérte Browder nemzetközi körözését, de az Interpol mindig elutasította arra hivatkozva, hogy gyaníthatóan politikai motiváció húzódik az elfogatása mögött. Tavaly ősszel azonban Oroszország önhatalmúlag feltette a körözési listára, amihez nem kell egyeztetnie, így egy ideig megjelenhet az Interpol felületén a korábbi elutasítások ellenére is.

Miután szerda reggel a rendőrök elvitték, Browder a délelőtt folyamán tovább folytatta a posztolást: képeket közölt az őt elszállító rendőrautó hátsó üléséről, valamint a letartóztatási parancsról is készített egy fotót. A dokumentumot az üzletember szerint adócsalás gyanújára alapozva adták ki.

Browder 11 óra után újabb posztjában már arról írt, hogy a spanyol rendőrök végül szabadon engedték, mert az Interpol főtitkára, Ronald Noble Lyonból üzent a helyi hatóságoknak, hogy ne legyenek tekintettel az egyoldalú orosz körözési felhívásra.

Az üzletember arról is írt, hogy ironikus módon pont azért tette tiszteletét Madridban, hogy bizonyítékokat adjon át egy, az orosz maffiára szakosodott spanyol ügyésznek arról, hogy az adócsalási ügyben eltűnt pénzek jelentős része Spanyolországba vándorolt, ami az ő ártatlanságának bizonyítását is segítené. Mint írta, ez volt a hatodik alkalom, hogy rendőrök vegzálták az orosz Interpol-figyelmeztetés miatt.

Browder és az orosz hatóságok harca az úgynevezett Magnyitszkij-ügyként vált híressé. Szergej Magnyitszki a befektetőmogul könyvvizsgálója volt, aki szerint a visszaéléseket korábban elkobzott céges papírok segítségével követte az orosz rendőrség, Browder ellen pedig koncepciós per indult. 2008-ban Magnyitszkij  előzetes letartóztatásba került, ahol a fogvatartási körülmények és a az orvosi segítségnyújtás megtagadása miatt egy évvel később meghalt. Az Egyesült Államok ezután vetette be az első személyre szabott szankciókat orosz hivatalnokokkal szemben. Ez lett az úgynevezett Magnyitszkij-törvény, amely megtagadja a beutazást azoktól, akik az USA szerint felelősek lehetnek Szergej Magnyitszkij haláláért. Magnyitszkijt példátlan módon halála után állították bíróság elé, és találták bűnösnek a pénzügyi visszaélésekben.

Browder az elmúlt években Putyin egyik leghangosabb kritikusává vált, ennek kapcsán többek között arról is elmondta a véleményét, hogy számára érthetetlen az egyes kelet- és közép-európai kormányok – köztük Magyarországé – Moszkva-barát politikája. A letartóztatása előtti egyik legfrissebb Twitter-posztjában a tegnap megölt ismert orosz újságíró, Arkagyij Babcsenko – mint később kiderült, megrendezett – kijevi meggyilkolása kapcsán fejezte ki döbbenetét, aki szintén a putyini hatalom egyik nagy ellenzője volt.

(Forrás: Bill Browder Twitter, The Guradian)