Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az MTI még a lengyel fogyatékos emberek negyvennapos ülősztrájkáról szóló hírt is elferdítette

Ez a cikk több mint 5 éves.

Már 40 napja tartott a varsói parlamentben lengyel fogyatékos emberek és hozzátartozik ülősztrájkja, amikor vasárnap a tüntetők felfüggesztették a demonstrációt. Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a tiltakozók azt követelték a kormánytól, hogy növeljék a fogyatékosoknak járó szociális támogatások összegét, és adjanak 500 zlotyi értékű rehabilitációs pótlékot a fogyatékkal élők számára.

Az AFP francia és az AP amerikai hírügynökségek beszámolója szerint azért került sor a sztrájk beszüntetésére, mert a hétvégén az épületben zajló NATO Parlamenti Közgyűlést (is) biztosító rendőrök zárták el a lengyel parlamentnek azt a folyosóját, ahol a demonstráció is zajlott. A tüntetőket így – egyetlen mosdót leszámítva – teljesen elvágták a külvilágtól, arra sem biztosítva lehetőséget, hogy alapvető szükségleteiket ellássák.

Tüntető anya próbálja csendre inteni a rendőri beavatkozás ellent tiltakozó mozgáskorlátozott fiát a Szejmben 2018. május 24-én. Forrás: Twitter.com/Janina

 

Az alábbi videó tanúsága szerint még a NATO-eseményt megelőző napon az egyik tüntető hozzátartozót a rendőrök erőszakkal rángatták el a parlament épületének ablakából , aki figyelemfelhívó drapériát akart kifüggeszteni (vélhetően azért, hogy a közelgő találkozó résztvevői is lássák azt).

Érdekesség, hogy ez utóbbi részlet az MTI vasárnap 16:12-kor közzétett tudósításából teljesen kimaradt. A távirati iroda beszámolója szerint

„A tiltakozás idején, pénteken a lengyel parlamenti épületegyüttesben megkezdődött a NATO Parlamenti Közgyűlésének 64. tavaszi ülésszaka, a két esemény az ülősztrájk befejezéséig egymástól függetlenül zajlott, incidens nem történt.”

A tiltakozás egyik résztvevője a szejm elhagyása után a parlamenti épület előtt szervezett sajtóértekezleten úgy fogalmazott, hogy az ülősztrájkot a gyermekeik életére és egészségére való tekintettel voltak kénytelenek felfüggeszteni. Úgy vélte ugyanakkor, hogy a tiltakozásnak köszönhetően a figyelem középpontjába került a fogyatékkal élők helyzete Lengyelországban.

 

Az ülősztrájk kezdete óta a parlament mindkét háza és az államfő is jóváhagyott két olyan törvényt, amely a lengyel kormány szerint teljesítette a tiltakozók követeléseit. A kormányzó Jog és Igazságosság párt mindeközben „átpolitizáltnak”, és ellenzéki megmozdulásnak bélyegezte a demonstrációt.

Az egyik törvény alapján a teljesen munkaképtelen, 18 évnél idősebb fogyatékosoknak járó szociális támogatás összegét az eddigi 865 zlotyról (mintegy 62 ezer forintról) a jelenleg érvényes szociális minimum szintjére, 1030 zlotyra (mintegy 76,4 ezer forintra) emelik. A másik törvény szerint a súlyos fogyatékkal élőknek az eddiginél elvileg szélesebb körű, elsőbbségi és ingyenes szakorvosi ellátást, gyógytornát, térítésmentes egészségügyi eszközöket biztosítanának.

A tiltakozók azonban csak az első törvényt találták méltányosnak – ezért is folytatták az ülősztrájkot-, a másikban foglalt szolgáltatások helyett viszont egy újabb pénzbeli járulékot követeltek a teljesen munkaképtelen, fogyatékkal élő felnőttek számára, mégpedig havi 500 zlotyt (mintegy 37 ezer forintot).

(Források: AFP, AP, MTI)