Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

12 napja ülősztrájkolnak fogyatékos emberek és családtagjaik a lengyel parlamentben

Ez a cikk több mint 5 éves.

12 napja tartja a varsói parlamentben lengyel fogyatékos emberek és hozzátartozik ülősztrájkja, akik azt követelik a kormánytól növeljék a fogyatékosoknak járó szociális támogatások összegét, és adjanak 500 zlotyi értékű rehabilitációs pótlékot a fogyatékkal élők számára. Bár a lengyel parlament elnöke szerint közeledik a megállapodás ez korántsem biztos.

Április 19-én foglalták el a lengyel parlament, a Szlejm egyik fő folyosóját fogyatékos emberek és családtagjaik, hogy ülősztrájkkal tiltakoznak a lengyel fogyatékos emberek kilátástalansága ellen. Bár a kormánypárt egyik fő követelésüket teljesítette, hogy a 18 évnél idősebb fogyatékosoknak járó szociális támogatást emeljék a jelenleg érvényes szociális minimum szintjére, de mivel a másik kérdésben a rehabilitációs pótlék megteremtését illetően nincs megegyezés a tüntetők továbbra is maradnak.

„Úgy gondolom, hogy a hétvégén megállapodás születik” – mondta Stanisław Karczewski a lengyel szenátus elnöke a TVN 24 nevű tévéadónak. De a kormánypárti politikus szavainak ellentmondanak az érdekvédők. Ugyanis a Fogyatékosok Országos Konzultatív Tanácsának tagjai nem voltak hajlandók részt venni a kormány képviselőivel való találkozón, mivel egyetlen tüntetőt sem hívtak meg arra.

De Karczewski a tévéinterjúban a Magyarországról ismerősnek ható lózungokat is belengette. Szerinte a tüntetés „átpolitizálódott”. A kormánypárt több politikusa is „cirkusznak” nevezte a tüntetését, van aki azt akarta, hogy rendőrséggel verjék szét a tiltakozást, egy kormánypárti politikus pedig meglepődésének adott hangot, hogy „mozgáskorlátozottak ilyen sokáig bírhatnak tiltakozni”.

Fotó: wyborcza.pl

Ellenben a tüntetők és a kormány között próbált közvetíteni a korábban szintén a kormánypárt PIS-ben politizáló Adrzej Duda lengyel köztársasági elnök is.

A tiltakozók melletti kiállásként az ellenzéki Polgári Platform bizalmatlansági indítványt adott be a kormány ellen, amely biztosan nem fog átmenni a lengyel parlamenten.

Forrás: wyborcza.pl