Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ismét Franciaország-szerte tiltakoztak Macron reformjai ellen

Ez a cikk több mint 5 éves.

Nemrég volt Emmanuel Macron elnökké választásának egyéves évfordulója, ami országszerte többtízezres tüntetéseket vont maga után, kedden pedig a közszféra kilenc szakszervezete kezdett sztrájkba együtt. A franciák többsége (76%) ugyanis úgy gondolja, hogy Macron politikája a jobb helyzetben lévőknek kedvez, 55 százalékuk negatívnak, 45 százalékuk pedig pozitívnak ítéli az elnök politikáját.

Macron a választási kampányban nagy reformokat ígért, amihez tartotta is magát: az utóbbi egy évben rohamtempóban érkeztek a változások – sokan épp ezt a gyors temót kifogásolják.

A kormányellenes tüntetők az ország versenyképességét növelni hivatott, egymás után elindított reformok ellen tiltakoztak, a már elfogadott munkaügyi reformtól a vasúti reformon (amely ellen a vasutasok április eleje óta sztrájkolnak), az egyetemi felvételi bevezetésén át a közszférában tervezett 120 ezres munkahely-megszüntetésig és a közalkalmazottaknak a jövőre tervezett teljesítményalapú bérezésének beindításáig.

A megkérdezettek elsősorban Macron szociális politikájával (munkanélküliség, egészségügy, oktatás, adópolitika) elégedetlenek, viszont a külpolitika és a terrorizmus elleni harc területén tett lépéseiről elismerően nyilatkoznak.

A szervezők azt remélték, hogy a szakszervezetek és a baloldali ellenzék összefogása az előző tüntetésnél is több embert hív majd utcára. A tegnapi tüntetésről elég eltérő létszámbecslések érkeztek, ugyanis a rendőrség szerint 20 ezren, a szervezők szerint 80 ezren, a francia napilapok által megbízott Occurence nevű független cég számításai szerint pedig 32 ezren vonultak utcára Párizsban. De nem csak a fővárosban tüntettek, a szervezők szerint országszerte 250 ezren tiltakoztak.

A menet több részből állt: elöl vonultak  az elégedetlen állampolgárok, mögöttük a civil szervezetek, majd a szakszervezetek, végül pedig a Lázadó Franciaország nevű radikális baloldali párt. Hosszú idő után először fordult elő, hogy a francia belpolitikában eddig összefogásra képtelen szakszervezetek és a Lázadó Franciaország közös megmozdulást szervezett.

Macron pénteken azt üzente a reformjai ellen tüntetőknek, hogy a tüntetés nem fogja megállítani.

„Meghallgatni az embereket nem jelenti azt, hogy a közvélemény szélkakasa vagyok, és vállalom, hogy nem a felmérések vagy a tüntetések fényében vagyok elnök, mert azt már sokan csinálták”

– mondta.

A Lázadó Franciaország parlamenti képviselője és a párizsi tüntetés szervezője, François Ruffin azonban korábban rámutatott,

Macron demokratikus választáson lett elnök, ám a demokrácia nem jelenti azt, hogy innentől kezdve öt évig mindenkinek be kell fognia a száját, szerinte az embereknek igenis joguk van felelősségre vonni a hatalmat.

(Forrás: MTI, Mérce)