Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A közszféra kilenc szakszervezete együtt lépett sztrájkba Franciaországban

Ez a cikk több mint 5 éves.

2010 óta nem fordult elő ekkora szintű egyetértés a közalkalmazottak kilenc különálló szakszervezete között: együtt léptek sztrájkba kedden Emmanuel Macron kormányának megszorító intézkedéseivel szemben. A sztrájk és az azt kísérő tüntetések (országszerte 130-140 megmozdulást szerveztek keddre) érintették a közoktatást, a tömegközlekedést, az energiatermelést, az egészségügyet, a közmédiát, a postát, a munkaügyi hivatalokat, de még a meteorológiai szolgálatot is. A francia légiszolgálat azt javasolta a légitársaságoknak, hogy a párizsi Orly reptérre és a lyoni és marseille-i repterekre érkező járataik 20 százalékát töröljék.

5,7 millió francia dolgozik a közszférában, ez a munkavállalóknak több mint negyede. A tervezett megszorítások – például a teljesítmény alapú díjazás bevezetése, a bérek befagyasztása és 120 ezer munkahely tervezett megszüntetése 2022-ig – ellen ez már a harmadik tiltakozás Macron elnöksége alatt.

A legutóbbin, március 22-én 300 ezren vonultak utcára, pedig akkor csak hét szakszervezet vett részt az akcióban. Kedden azonban mind a kilenc szakszervezet, a radikálisabbnak tartott CGT (Confédération générale du travail) és FO (Force Ouvrière) és a reformokkal szemben engedékenyebb CFDT (Confédération française démocratique du travail) is beleállt a sztrájkba, melyeknek képviselői utoljára 2010-ben vettek részt közös megmozduláson, amikor a nyugdíjrendszer reformja ellen léptek fel együtt.

Fotó: A közalkalmazottak sztrájkja Franciaországban 2018. május 22-én. / Twitter, @damichou68

A France Bleu rádió hétfőn arról adott hírt, hogy várhatóan minden harmadik tanár részt vesz az akcióban. Az előrejelzés szerint egyes régiókban, például Seine-Saint-Denis-ben, Côte-d’Or-ban, Puy-de-Dôme-ban és Aude-ban már minden második tanár sztrájkolt volna kedden. Végül az Oktatási Minisztérium kedden közzétett adatai szerint a tanároknak összesen a 12,57 százaléka sztrájkolt.

A vasutasok közül is többen résztvettek a sztrájkban, bár a nemzeti vasúttársaság (SNCF) hivatalosan nem csatlakozott a közalkalmazottak küzdelméhez. Az SNCF április eleje óta folytat időszakos sztrájkot (öt napból hármat), az ő ügyükben várhatóan pénteken lesz fejlemény, amikor képviselőik Edouard Philippe miniszterelnökkel tárgyalnak.

A párizsi tüntetésen a Le Monde adatai szerint 16 400 ember vett részt, a rendőrség szerint 15 ezren. A tüntetés során néhány tucat tüntető összecsapott a rendőrökkel, akik vízágyúval és könnygázzal reagáltak. A tucatnyi fekete maszkos tüntető betört néhány ablakot és szétvert pár buszmegállót. Hét embert tartóztattak le.

A várakozásokhoz képest valamivel kevesebben vettek részt a sztrájkban, bár a márciusi sztrájkhoz képest többen:

a közalkalmazottak 16,07 százaléka szüntette be a munkát kedden, márciusban pedig 15,36 százaléka.

(MTI/France24/LeMonde)