Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Trump mégsem találkozik az észak-koreai diktátorral

Ez a cikk több mint 6 éves.

Lemondta hónapok óta tervezett találkozóját Donald Trump amerikai elnök Kim Dzsongunnal, Észak-Korea teljhatalmú urával – jelentette az amerikai média. Az elnök levélben tájékoztatta döntéséről Phenjant, ebben sajnálkozását fejezi ki, amiért nem érzi most megfelelőnek a találkozó időpontját, de Észak-Korea a napokban olyan „ellenséges hangnemet” tanúsított Washington irányába, amely alapján úgy látják, nem ülhetnek asztalhoz.

A most elmaradó találkozóra Észak-Korea nukleáris leszerelése és annak feltételei kerültek volna napirendre.

A levél azokra az észak-koreai nyilatkozatokra utal, amelyeket az amerikai alelnök nemrégi, televíziós nyilatkozata váltott ki.

Mike Pence ugyanis egy interjúban arról beszélt, Líbiához hasonló, teljes, egyoldalú nukleáris fegyerzeti leszerelést várnak el Észak-Koreától. Moamer al-Kadafi líbiai diktátort a lefegyverzési megegyezés után kitört forradalom nyomán a nyugati szövetségesek megtámadták 2011-ben. Kim Dzsongun és az észak-koreai elit is ettől tarthat. Nyilatkozata nyomán ugyanis a phenjani vezér sajtóirodája „politikai bábnak” titulálta Pence alelnököt.

A találkozó létrejöttén több ázsiai vezető, köztük főként Mun Dzsein liberális dél-koreai vezető is munkálkodott Washingtonnal közösen, így igyekezve enyhíteni a tavaly nyáron és ősszel kialakult súlyos diplomáciai válságot Észak-Korea és az Egyesült Államok között.

A keményebb nyilatkozatok ellenére még ma is voltak arra utaló jelek azonban, hogy Észak-Korea folytatná a nukleáris lefegyverzésről szóló tárgyalásokat. Válogatott médiamunkások jelenlétében több robbantást is elvégeztek ugyanis az ország északkeleti hegyláncaiban lévő nukleáris teszthelyszín alagútjainál. Szakértők hiányában nehéz megállapítani, pontosan mit is robantottak fel itt az észak-koreaiak, de a tett gesztusértéke nyilvánvaló volt.

A kontrollált robbantások utáni órákban, váratlanul érkezett meg a hír, hogy Trump ennek ellenére kihátrál a tervezett találkozóból.

Mike Pompeo, Trump nemrég kinevezett új külügyminisztere mai, szenátusi meghallgatásán rendre kitért az Észak-Koreára és a döntésre vonatkozó kérdések elől. Ezek helyett egy ponton inkább szó szerint felolvasta az elnök Kim Dzsongunnak küldött levelét.

Donald Trump a mostani bejelentéssel együtt fenntartotta annak elvi esélyét, hogy a tárgyalások egy későbbi időpontban mégis megkezdődhetnek, azonban egyértelműen leszögezte:

„Észak-Korea és a világ a tartós béke, fejlődés és gazdagodás egy ragyogó lehetőségét vesztette most el.”

(Washington Post / Címoldali kép: Facebook / Donald J. Trump)