Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az angol játékosok külön képzést kapnak arról, hogyan tűrjék a vébén a rasszizmust

Ez a cikk több mint 5 éves.

Kevesebb mint egy hónap múlva kezdődik a 2018-as futball világbajnokság Oroszország rendezésében. A Fifa és a nemzeti szövetségek a rasszista szurkolói rigmusokra is készülnek.

Az 1978-as Argantin vébé óta nem ért annyi kritika egy rendező országot, mint idén, az oroszországi torna kapcsán, írja a Guardian elemzésében. Az általános emberi jogi helyzet mellett, amely a nyugati országokkal fokozódó feszültségek miatt több nyilvánosságot kap a nyugati sajtóban, sokan az orosz szurkolói kultúrát jellemző rasszizmus miatt kritizálták a Fifát, amiért Oroszország nyerte el a rendezés jogát.

Sokan már akkor megkérdőjelezték, hogy jó döntés volt-e Oroszországnak adni a vébét, amikor pusztán néhány nappal az után, hogy megszületett a döntés a rendezés helyszínéről, egy férfi életét vesztette egy moszkvai és egy észak-kaukázusi szurkolói csoport közti összecsapásban. A stadionokon belül pedig gyakori jelenség a színes bőrű játékosok szidalmazása, huhogása, legutóbb márciusban, egy Franciaország elleni barátságos mérkőzésen inzultálták orosz szurkolók a sötét bőrű francia játékosokat majomhuhogással.

A Fifa elnöke, Gianni Infantino tavaly év végén próbálta nyugtatni a kedélyeket, miután több játékos kifejezte aggodalmát a rasszista szurkolói kultúra miatt. Az elnök akkor elmondta, külön procedúrát dolgoztak ki a rasszista szurkolói megnyilvánuások kezelésére, a játékvezetőknek pedig a VB előtt külön képzést is tartanak a témában. A sértő rigmusok, transzparensek és huhogások miatt akár félbe is szakíthatnak mérkőzéseket.

A Fifa protokollja alapján a játékosoknak jelenteniük kell a játékvezetőnek, ha rasszizmust tapasztalnak, a bíró pedig ilyenkor beleírja a mérkőzésről szóló jelentésébe az incidenst.

A játékosoknak amúgy tűrniük kell a támadásokat: amint arról a Fifa tájékoztatta is a szövetségeket, a protokollt szigorúan kell követni, annak megsértése akár a csapat kizárását is magával vonhatja.

Az angol szövetségi kapitány, Gareth Southgate elmondta, komolyan veszik a kihívást, és a csapat fekészítésének része az is, hogy hogyan kezeljék a rasszista incidenseket: a menedzser szerint a játékosoknak támogatniuk kell egymást, hogy a lelátóról szidalmazott játékosok higgadtak maradjanak.

(Independent, 90min.de)