Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szétrobbantotta a Párbeszéd frakcióját Bősz Anett kilépése

Ez a cikk több mint 5 éves.

Kilép a Párbeszéd parlamenti frakciójából – jelentette be péntek délelőtt Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt politikusa. Munkáját a továbbiakban független országgyűlési képviselőként folytatja.

Bősz sajtótájékoztatóján a döntést azzal indokolta, hogy az elmúlt másfél hétben azt tapasztalták, partnereik nem teljesítik az előzőleg szóban, illetve írásban vállalt kötelezettségeiket. Azt is hozzátette: korábban úgy gondolták, hogy együtt többre jutnak, de az elmúlt két hétben egyértelmű jelét adták a politikai szövetségeseik, hogy nem kívánnak érdemben együtt dolgozni a Magyar Liberális Párttal.

Bősz Anett kilépése váratlanul nehéz helyzetbe hozza a Párbeszédet is, a pártnak ugyanis így nincs elég képviselője ahhoz, hogy külön frakciót állítson. Így viszont többek közt elesnek az önálló frakcióalakításért járó évi 135 millió forintos támogatástól, nem lesz szavazati joguk a Házbizottságban, kevesebb interpellálási lehetőséget kapnak és kevesebb napirend előtti felszólalásra lesz lehetőségük. De a legnagyobb probléma, hogy Bősz döntésének köszönhetően független képviselővé válik ezzel Szabó Tímea, Tordai Bence és Karácsony Gergely, vagyis az, akinek ő átadja mandátumát, továbbá az a Burány Sándor is, aki a szocialistáktól ült át a Párbeszédbe, hogy meglegyen a frakcióalakításhoz szükséges 5 fő.

Bősz Anett a miniszterjelöltek meghallgatásán. Kép forrás: Bősz Anett Facebook-oldala.

A Párbeszéd a választásokon három mandátumot szerzett, ezért volt szükségük még két képviselőre, közülük az egyik az MSZP-Párbeszéd listáján helyet kapó Bősz Anett, a másik pedig az MSZP-ből átülő Burány Sándor lett, a párt így alakíthatott önálló frakciót, a tervek szerint az MSZP és a Párbeszéd frakciószövetségben dolgozott volna együtt az új parlamentben.

Tóth Bertalan, a frakciószövetség elnöke nemrég sajtótájékoztatón cáfolta, hogy politikai nézeteltérés lett volna a Liberálisok és a frakciószövetség között, de nagyjából azért elismerte, hogy Molnár Gyula, az MSZP azóta már lemondott elnöke köthetett valamiféle megállapodást Fodorékkal, ami „pénzügyi kötelezettséget ró vagy rótt volna” a szocialistákra. Tóth erről csak annyit mondott: lehet, hogy ennek a megállapodásnak lesznek jogi következményei a párton belül, illetve kijelentette:

„a Magyar Szocialista Párt nem zsarolható”

Azzal kapcsolatban, hogy hogyan folyik majd a továbbiakban az MSZP és a Párbeszéd közös munkája, időt kért, a helyzetet nekik is tisztázniuk kell maguk között.

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője is jelezte: a párt is csupán ma értesült Bősz Anett kilépéséről. Őt, mint frakcióvezetőt nem keresték meg, kizárólag Fodor Gábornak, az MLP elnökének leveléből tájékozódtak.

Bősz Anett a sajtónak korábban  politikai és technikai okokra hivatkozva beszélt kilépéséről, Szabó Tímea a sajtótájékoztatón elmondta: nem tudják ezt értelmezni, a feltételek előre adottak voltak, a frakciószövetségben Bősz Anett képviselte volna a liberális értékeket, az anyagi feltételeket pedig teljesítették.

Súlyához és százalékos arányához képest a Magyar Liberális Párt a frakcióban többletforrásokkal rendelkezett volna, mint független képviselőként – jegyezte meg Szabó Tímea.

„Úgy látszik, hogy ez nem volt elég.”

A Párbeszéd társelnöke szerint Fodor Gábort nem a NER lebontása, hanem a pénz érdekli, de azt is hozzátette: Bősz Anettet jó politikusnak tartja, aki hittel képviselte volna a liberális értékeket, ám kevés beleszólása volt a Liberálisok döntéseibe, amelyek szerinte elsősorban Fodor Gábor kezében vannak.

A Párbeszéd tudomásul veszi Bősz Anett kilépését.

Az MSZP és a Párbeszéd szövetsége továbbra is a NER lebontásán dolgozik majd – jelentette ki Szabó Tímea, aki szerint nem az az elsődleges kérdés jelenleg, hogy alakít-e frakciót a Párbeszéd, hanem hogy az MSZP-Párbeszéd politikusai a továbbiakban is közösen dolgoznak majd.

FRISSÍTÉS:

A 24.hu hozta nyilvánosságra azt a dokumentumot, aminek meglétére Tóth Bertalan is utalt, és amelyen Fodor Gábor (MLP) mellett Molnár Gyula (MSZP) és Karácsony Gergely (Párbeszéd) aláírása is szerepel. A dokumentum alapján a megállapodás az volt, hogy bár a Liberálisok hivatalosan nem indulnak a választáson (így ugyanis 15 százalékra emelkedett volna a parlamentbe jutási küszöb), a másik két pártra jutó költségvetési támogatásból viszont részesedhetnek.

„A későbbi pártegyüttműködés alapja a közös célok megvalósulása, melyhez az MSZP és a Párbeszéd a pártra, valamint a pártalapítványra jutó költségvetési támogatásból a Párbeszéd támogatására (10%) eső összeg felének megfelelő mértékű (5%) anyagi támogatással segíti a Liberálisok munkáját a 2018-2022-es parlamenti ciklus elejétől a végééig. Ennek pontos módjára a jogszabályok figyelembe vételével később tesznek javaslatot.”

A dokumentum egyébként február 10-én kelt, ám a 24.hu felhívta arra is a figyelmet, hogy minimum kétséges, hogy milyen módon utalhatna pénzt az MSZP és a Párbeszéd Fodoréknak anélkül, hogy az tiltott pártfinanszírozásnak minősülne.

A jelenlegi pártfinanszírozási szabályok szerint ugyanis pártnak

jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet vagyoni hozzájárulást nem adhat, a párt jogi személytől, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettől vagyoni hozzájárulást nem fogadhat el.

Élő közvetítésünk a Párbeszéd sajtótájékoztatójáról itt megtekinthető: