Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A belga belügyminiszter lemondásáért tüntettek Brüsszelben a kurd kislány halála után

Ez a cikk több mint 5 éves.

Több százan vonultak utcára Brüsszelben azok a tüntetők, akik szerint a belga hatóságok a felelősek egy kurd kislány szörnyű tragédiájáért, aki csütörtökön kora reggel egy autós üldözés során vesztette életét, miután arcon találta egy éles lövedék.

A kétéves, iraki kurd szülőktől származó, németországi születésű Mawda egy összesen 26 menekültet szállító, embercsempészek által vezetett furgonban utazott a Belgium déli részén található Namur közelében, amikor a járművet csütörtök reggel üldözőbe vettek a belga rendőrök. A hírek szerint a rendőrség a mintegy 70 kilométeres hajsza során többször rálőtt a furgonra, hogy megállítsák az embercsempészeket. Az üldözés végén, miután kiderült, hogy a Mawdát eltalálta egy lövedék, a kislányt egy közeli kórházba szállították, ahol nem tudták megmenteni az életét. Más források szerint a kislány már a helyszínen életét vesztette.

Kép Mawdáról. Forrás: Twitter.com/Seva Ndibeshe

A kislány tragikus halála eleve megrázta Belgium és a világ közvéleményét, tovább szította azonban az indulatokat, hogy a belga rendőrség eleinte tagadta, hogy a kislány egy pisztolylövésbe halt volna bele, és betegség, illetve a kíméletlen autós hajsza következményeként állították be a tragédiát.

A dél-belgiumi Mons városának ügyészsége ma megerősítette, hogy Mawda halálát éles lövedék okozta. Ugyanakkor Frédéric Bariseau, az illetékes ügyészség szóvivője tovább folytatta a furcsa nyilatkozatok sorát, amikor arról beszélt, „egyelőre óvatosnak kell lenni az olyan kijelentésekkel, amelyek szerint a lövedék rendőrségi fegyverből származik”.

Péntek estére szolidaritási demonstrációt hirdettek belga civil szervezetek a kislány halála miatt Brüsszelben, egyúttal a tragédiáért viselt felelősségük miatt Theo Francken menekültügyi és migrációs államtitkár, illetve Jan Jambon belügyminiszter távozását is követelték. Véleményük szerint a rendőri fellépés aránytalanul erőszakos volt, amikor tüzet nyitottak a migránsokat szállító kisteherautóra. Az eseményen több százan vettek részt.

A belga belügyminiszter és menekültügyi államtitkár lemondását követelő tüntetők Brüsszelben 2018. május 18-án. Forrás: Coordination-des-sans-papiers-de-Belgique‎ Facebook

A fővároson kívül az autós üldözés végállomásához közeli, dél-belgiumi Mons városában is szerveztek tiltakozó akciót a belga hatóságok fellépése miatt:

Theo Francken – akiről itt írtunk korábban – lemondását nem most követelik először, menekültpolitikája korábban több alkalommal adott okot felháborodásra.

(Forrás: MTI / TheGuardian)