Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kampány indul a választási rendellenességek feltárására

Ez a cikk több mint 5 éves.

#TisztaVoks névvel kampány indul az április 8-i országgyűlési választásokon tapasztalt rendellenességek feltárására. Az ír dr. Garwan Walshe biztonságpolitikai szakértő (korábban a brit Konzervatív Pártnak dolgozott) által elindított Unhack Democracy Europe szervezet égisze alatt induló kampányban magyar szakértők és aktivisták is részt vesznek.

A kampány szervezői közleményükben azt írják:

„Az április 8. óta vizsgáljuk a választási eredményeket a választás tisztasága szempontjából. A Kúria döntése az ukrán-magyar kettős állampolgárok szervezett buszoztatásáról és a kutatásaink eddigi eredményei arra utalnak, hogy komoly rendellenességek történtek.”

Nem csupán a Kúria által is problémásnak tartott ukrán-magyar határmenti buszoztatást említik a rendellenességek között, de felmerül a választókat összezavaró kamupártok elszaporodása, a szavazatvásárlás, az NVI honlapjának összeomlása, illetve a szavazatok célzott érvénytelenítése olyan területeteken, ahol a helyi választási bizottságban csak fideszes tagok ültek.

Arra is emlékeztetnek: az EBESZ megfigyelői szerint is több ponton sérült a választás tisztasága.

Az Unhack Democracy Europe szervezet ezért adománygyűjtő kampányt indít, amely hármas cél tűz ki maga elé:

  1. rávenni az Európai Parlamentet, hogy vizsgálatot indítson a választási csalások ügyében;
  2. felállítani egy nemzetközi és magyar szakemberekből álló csapatot, akik az eredmények hitelességének további vizsgálatát el tudják végezni. Ehhez független programozókra, politikai- és adatelemzőkre van szükség;
  3. a nemzetközi sajtón keresztül eljuttatni a rendellenességek hírét Európába és az USA-ba.

A #TisztaVoks közleményében azt is írja, a választási rendellenességek akár a Fidesz kétharmadát is megmagyarázhatják.

A magyar közjog szempontjából a feltárási munkának valószínűleg sok következménye nem lesz, hiszen a rendellenességek bejelentési határideje már lejárt.

(címlapkép: Mérce)