Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az EBESZ megfigyelői szerint több ponton sérült a választások tisztasága

Ez a cikk több mint 6 éves.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői március 5. óta Magyarországon tartózkodnak, hogy megfigyeljék a magyar választások tisztaságát. Hétfő délután sajtótájékoztatón ismertették megfigyelésük eredményeit. Főbb megállapításaik közt szerepelt, hogy míg a választások technikai kivitelezése szakszerű és átlátható volt, és a választók sokféle politikai lehetőség közül választhattak, addig az információhoz való hozzáférés, a sajtó és az egyesülés szabadsága korlátozva volt.

A magyarországi misszió vezetője, Douglas Wake a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az EBESZ négy évvel ezelőtti jelentésében megfogalmazott javaslatok nagy részét a kormány figyelmen kívül hagyta. Wake abbéli reményét fejezte ki, hogy ezúttal nem ignorálják a javaslataikat, amelyek mind a választások tisztaságát szolgálnák.

Az EBESZ megfigyelői tehát azt állapították meg, hogy a választások lebonyolítása technikai szempontból szakszerű és átlátható volt – bár hogy ebbe a szakszerűségbe hogy fértek bele a kilométeres sorok, amelyeket az átjelentkező szavazók végigálltak, vagy a felbontott borítékú levélszavazatok, az nem világos – de ezen kívül számos súlyos problémát jeleztek.

  1. Ellenséges és megfélemlítő kampányretorika: a kampány hangneme korlátozta az érdemi vita terét és a választópolgárok lehetőségét a tájékozott döntés meghozatalára.
  2. Állami információ vagy Fidesz-kampány: problémát jelentett a kormányzati tájékoztatás és a Fidesz kampánya közti átfedés, összemosódás. Wake külön kiemelte, hogy emiatt az adófizetők állták olyan üzenetek terjesztésének költségeit, amelyek teljes mértékben egyeztek a Fidesz-KDNP kampányüzenetével. Így sérült a minden jelölt számára egyenlő esélyek biztosítása a kampányfinanszírozás tekintetében.
  3. Polarizált és kritikai elemzést nélkülöző médiatájékoztatás: a közszolgálati média egyértelműen a kormánykoalíciónak kedvezett. Ez ellentétben áll a nemzetközi sztenderdekkel.
  4. A nők alulreprezentáltak: a nők politikai szerepvállalása és ennek a kérdésnek a tematizálása továbbra is nagyon alacsony.
  5. A romák kiszolgáltatott helyzetben vannak: a helyi közmunkaprogramoktól függő romák közül sokan kiszolgáltatottak a megfélemlítéssel és a szavazatvásárlással szemben, ráadásul lealacsonyító kampány-megnyilatkozások célpontjaivá váltak.
  6. A civil társadalom részvétele a választásokkal kapcsolatos tevékenységekben el van fojtva: nem engedélyezett az állampolgári választási megfigyelés és a kormány megfélemlítő retorikája korlátozza a társadalom hozzáférését a választások „pártpolitikától mentes értékeléséhez.”

Douglas Wake a sajtótájékoztató végén még egyszer összefoglalta, hogy a legsúlyosabb problémáknak az állami források igazságtalan elosztását és felhasználását, a médiaegyensúly hiányát és a kampányfinanszírozás kérdését tekintették az EBESZ megfigyelői.