Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bántalmazott nők és egyedülálló anyák védik a zimbabwei elefántokat

Ez a cikk több mint 5 éves.

A BBC kisfilmet készített a zimbabwei Zambézi-völgyben szolgáló női vadőrcsapatról, akik az orvvadászok által erősen veszélyeztetett elefántok védelmében találták meg hivatásukat.

Az orvvadászok újabban cianiddal mérgezik az elefántokat, így a fegyverrel ellentétben hang nélkül tudnak ölni és agyarakat zsákmányolni, legutóbb februárban pusztítottak el ezzel a kegyetlen módszerrel 53 afrikai elefántot.

A kontinensen évente körülbelül 30 ezer elefánt válik orvvadászok áldozatává. Ha ez a tendencia marad, az nagyon súlyos következményekhez vezet: körülbeül 50 éven belül teljesen eltűnik a faj a bolygóról.

A BBC által bemutatott női vadőrcsapat erre a harcra tette fel az életét. Damien Mander, korábbi katonai mesterlövész, ma már orvvadászellenes aktivista segíti a bátor nők munkáját, akik katonai kiképzést kapnak és fel is vannak fegyverezve – ennek köszönhetően pedig 30 orvvadászt már le is tartóztattak.

Külön érdekesség, hogy az egység tagjai bántalmazó kapcsolatok túlélői és egyedülálló anyák – ez a munka számukra a talpraállást, a kitörési lehetőséget jelenti.

Egyikőjük például arról mesél a kisfilmben, hogy a volt férje kihasználta, ő viszont be akarta bizonyítani, hogy a munka nem csak férfiaknak való. Egy másik nő azt meséli, egyedülálló anyaként nem volt pénze taníttatni, ruházni, de még etetni sem a lányát, ezt az időszakot nagyon nehéz volt túlélni. Most viszont azt mondja,„Önbecsülést ad, hogy vagyok valaki. Különbözöm másoktól.”


Minden mondatukból sugárzik, hogy szeretik, amit csinálnak és iszonyúan elhivatottak: „Nagyon nehéz elfogni egy orvvadászt, aki a te faludban, vagy egy faluval arrébb él…de lehetsz a szomszédom, vagy akár a rokonom is, ha bántod az állataimat, elkaplak.” – mondja egyikőjük.

Azért is különleges a kezdeményezés, mert Afrikában szinte csak férfiak teljesíthetnek katonai szolgálatot, a nők pedig a háztartást vezetik – ehhez annyira ragaszkodnak, hogy a nyugati gondolkodásmódot teljesen elvetik. A női vadőröket kiképző International Anti-Poaching Foundation, vagyis az orvvadászat ellenes alapítvány ezen is szeretne változtatni.

Az alapítvány adományokból tartja fenn magát, amikből kisebb-nagyobb felszereléseket, üzemanyagot, tudnak venni. Ráadásul a vadőrök a fizetésük egy részét visszaforgatják a helyi társadalmi problémák megoldásába is, egy másik videóban egyikőjük például arról mesél, hogy árvákon szeretne segíteni.

A projekt nem csupán a vadőrök kiképzéséről szól, szeretnék a természetvédő szemléletmódot átadni a következő generációknak is és sürgetni a politikai fellépést az ügyben.

(Forrás: Átlátszó/Mérce)