Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Sorra bukhatja el a pereket a brit állam a jogtalanul kitoloncolt hajléktalan emberekkel szemben

Ez a cikk több mint 5 éves.

A BBC vasárnapi riportjában az Egyesült Királyságból kitoloncolt hajléktalan emberek ügyével foglalkozott. A műsorból kiderült, hogy brit ügyvédi irodák jelenleg 45 olyan felperes ügyét készítik elő bírósági tárgyalásra, akiket az elmúlt években – jórészt Theresa May jelenlegi miniszterelnök belügyminiszteri időszaka alatt – azért utasítottak ki Nagy-Britanniából, mert a szabad ég alatt aludtak.

Az adásban megszólalt egy Tomas Lusas nevű litván állampolgár, akinek volt ugyan törvényes munkája, de 2016-ban utcára került, miután kilakoltatták bérelt londoni ingatlanából, majd a hatóságok 19 napra őrizetbe vették, és elrendelték kitoloncolását. A litván állampolgár – aki kilenc évig élt törvényesen Nagy-Britanniában – fellebbezett, és meg is nyerte a jogi eljárást, később pedig 10 ezer font (csaknem 3,6 millió forint) kártérítésben részesült.

A brit közszolgálati televízió úgy tudja, Lusas valószínűleg nem egyedüliként fog kompenzációban részesülni.

A BBC által megkeresett jogi irodák beszámolói szerint ugyanis az általuk felkarolt ügyfelek mindegyike több ezer font kártérítésre tarthat igényt.

Tavaly év végi adatok szerint 2010 óta megötszöröződött azon EU-állampolgárok száma – csak 2016-ban 4754-en voltak –, akiket kitoloncoltak az országból, köztük a közbiztonság veszélyeztetésére hivatkozva gyakran olyan hajléktalan embereket, akiknek amúgy munkájuk is volt. A BBC birtokába jutott, a műsorban bemutatott statisztikák pedig azt mutatják, hogy 2017-ben májusig 698 hajléktalan uniós állampolgárt távolítottak el az országból.

Korábban az Európai Bizottság is megkérdőjelezte a brit belügyminisztérium kitoloncolási gyakorlatát, azzal érvelve, hogy az uniós állampolgároknak jogukban áll más EU-országokban élni, függetlenül a lakhatási helyzetüktől.

A brit belügyminisztérium vasárnap azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy időközben felhagyott a hajléktalan külföldi EU-állampolgárok őrizetbe vételének és kitoloncolásának gyakorlatával.

E gyakorlatot a londoni felsőbíróság már tavaly decemberben törvénysértőnek minősítette és megtiltotta, két, kitoloncolással fenyegetett lengyel és egy litván állampolgár panasza alapján. A felsőbíróság decemberi végzésének indoklása szerint diszkriminációnak minősül, ha olyan külföldi EU-állampolgárokat, akik egyébként semmiféle bűncselekményt nem követtek el, a hatóságok csak azért köteleznek távozásra Nagy-Britanniából, mert nincs hol lakniuk.