Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egyre kevesebben olvassák a kormány lapjait vidéken

Ez a cikk több mint 5 éves.

Drasztikusan csökkent a Mészáros Lőrinc birtokába került, kormánypropagandát szétszóró megyei lapok példányszáma. A Matesz adatai szerint A Mediaworks tulajdonában lévő megyei lapok nagyjából olvasóik, előfizetőik 20%-át vesztették el az utóbbi egy, másfél év során.

Az eredetileg a Népszava által közölt adatok alapján például a Heves Megyei Hírlap 20%-ot vesztett példányszámából, míg a Dunaújvárosi Hírlap 14%-ot. Mögöttük alig marad el a Somogyi Hírlap (-14%) és az Új Dunántúli Napló (-13%). Összességében pedig a 16 megyei lap közül 11 vesztesége nyomtatott példányszámban meghaladta a 10%-ot 2016 októbere óta.

Ábra: Népszava Online

A Kisalföldet és a Délmagyarországot kiadó, később kormányközelbe, Andy Vajna cégéhez került Lapcom számesése alacsonyabb, de a tendencia itt is egyértelmű: Győr-Moson-Sopron megye napilapja 3,8%-ot, a Csongrád megyei újság pedig 4,5%-ot bukott ugyanebben az időszakban.

A Népszava az ügyben névtelenül megszólaltatott egy megyei lapnál dolgozó, volt Axel Springeres újságírót is, aki a lap gyatra tartalmára, szerkesztésére panaszkodik, illetve arra vezeti vissza a gyors példányszámcsökkenést. Mint mondja,

Sokszor sírni lenne kedvem, milyen anyagok jelennek meg az enyémek mellett. Nincs szükség véleményre, gondolatra, a politikáról csak bizonyos vonalak mentén lehet írni, s a kampányban például szinte minden anyagba bele kellett valahogyan építeni a migránsozást. […] A többség legszívesebben felmondana, hiszen tudják, ez nem újságírás, hanem propaganda-gyártás, csak éppen vidéken a sajtóban nincs hová átmenni, ugyanis a helyi lapok, rádiók és tévék jellemzően az önkormányzatok, vagyis szintén a kormánypártok kezében vannak.

(Népszava / Kép: Twitter)