Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az ellenzék szerint Orbán tegnapi beszéde semmitmondó volt

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az MSZP-Párbeszéd frakciószövetség nem vett részt Orbán Viktor tegnapi eskütételén és beszédén, mivel nem akartak sem tapsolni, sem gratulálni egy olyan miniszterelnöknek és pártnak, aki rendszerszinten manipulálta a választásokat.

Orbán lopott közpénzből vásároltatott fel médiumokat, működtet médiumokat és hozott létre olyan közmédiát, ami csak a propagandát közvetíti a magyar választók felé, elégtételt kíván venni a vele egyet nem értőktől, bértollnokai listát készítettek köztiszteletben álló emberekről, Mészáros Lőrinc immáron a leggazdagabb magyar, Tiborcz István bizonyítottan szervezetten csalta el az uniós pénzeket – indokolta Tóth Bertalan a pártszövetség távolmaradását.

A korábbi évekkel ellentétben most nem volt lehetőség a kormány programjáról vitatkozni, „ez egy egyoldalú közlés volt”. Tóth szerint elhangzottak nagy ígéretek, de egy fontos dolgot ki kell emelni:

azért 2030-ig tervez Orbán, mert az EU következő költségvetési időszaka eddig tart.

Szabó Tímea, a Párbeszéd elnöke szerint Orbán Viktor beszéde semmitmondó volt, amihez ők sem akartak asszisztálni.

„Mi nem voltunk hajlandóak arra figyelni, amit Orbán Viktor mondott, hanem majd arra fogunk figyelni, amit Orbán Viktor csinálni fog az elkövetezednő 4 évben”- mondta. Ezzel kapcsolatban még kiemelte, hogy Orbán ezért tartotta beszédét a Parlamentben, mert ma már nem meri a Kossuth téren vállalni a politikáját.

Szerinte Orbán a szöges ellentét vázolta fel annak, amit az elmúlt 8 évben csinált:

az oktatás és az egészségügy fontosságáról beszél, míg pontosan ezekről a területekről vont el rengeteg forrást, ezeket tette tönkre teljesen.

Az „egészségügy ésszerűsítése” alatt az MSZP-Párbeszéd szerint Orbán Viktor az egészségügy privatizációját értette, az átalakítás Kásler Miklós miniszteri posztjával meg is kezdődött:

létre akarják hozni a szegények és az elit különálló egészségügyi rendszerét.

Rossz egészségüggyel, oktatással és alacsony bérekkel viszont nem lehet versenyképes az ország. Szabó szerint Orbán Viktor beszédének az egyetlen konkrét ígérete az volt, hogy 2030-ig továbbra is le akarja nyúlni az EU-pénzeket a haverjainak.

Az LMP sem vett részt a miniszterelnöki beszéden,

mert nem volt szó a kormányprogramról, és nem volt lehetőség vitára sem, Ungár Péter szerint gyakorlatilag semmilyen konkrétum nem hangzott el.

Az LMP úgy gondolja, nem lehet felzárkózni addig Európához, amíg nincsenek rendezve a magyar bérek, és a demográfiai problémát sem lehet megoldani addig, amíg a legtöbb családnál már az első gyerek is problémát jelent. Az LMP most is határozottan elutasította Pask 2-t, mivel szerintük ellentétes Magyarország érdekeivel, „egy mocskos energia”, nem fenntartható, ezért az LMP minden fronton folytatja ellene a harcot.

A DK ugyan bement a beszédre, Orbán Viktor megválasztása ellen szavazott, és kihangsúlyozta,

„egy agymosásra, félelemkeltésre és választási csalásra épülő illiberális hatalom nem lehet legitim, ezért Orbán Viktor sem lehet legitim miniszterelnök”.

Egy olyan országban, ahol a választási bizottság választási csalásokat fedez, a hatalom ne számítson arra, hogy a DK legitimnek fogja tekinteni – mondta Vadai Ágnes, a párt frakcióvezető-helyettese.

A jobbik frakcióvezetője, Gyöngyösi Márton szerint a miniszterelnök beszéde több ponton fenyegetés is tartalmazott, de csak az fenyegetőzik, aki fél.

Szerinte Orbán Viktor olyan gazdasági és társadalmi víziót rajzol fel, amely „köszönőviszonyban sincs” a realitásokkal.

Az országot az elvándorlás, a demográfiai katasztrófa és az elszegényedés jellemzi. Ő is kiemelte, az ország ma a korrupcióra épül, oligarchák működtetik, a fiatalok pedig tömegesen menekülnek el. A gyűlöletkampány, a megosztás politikája és Magyarország nemzetközi elszigetelődése helyett az összefogás politikáját kell követni, el kell juttatni a magyar álláspontot a brüsszeli tárgyalóasztalokig.