Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

3 millió forint kártérítést kapott a férfi, akinek letépte a karját egy munkagép

Ez a cikk több mint 5 éves.

Koscsó Richárd 27 éves, négygyermekes családapa karját egy meghibásodott tésztadagasztó gép szakította le 2016-ban. A munkaügyi bíróság 3 millió forint kártérítést ítélt meg számára.

A 24-nak beszélt balesetéről és munkaügyi peréről az a férfi, akit még 2016-ban ért a súlyos munkaügyi baleset. A férfi egy miskolci tésztagyárban dolgozott, amikor kis híján az életét is elvesztette, elmondása szerint akár az egész testét is beszippanthatta volna a szerkezet. Koscsó Richárd munkaadója azzal védekezett, hogy nem tudtak arról, hogy a gép meghibásodott volna. Szakértői vélemény azonban megállapította, hogy kiszerelték belőle azt a mechanikát, ami megakadályozta volna a balesetet.

A négygyermekes családapa balesete óta keresőképtelen, és egyelőre csak táppénzt kap, így hatan élnek a felesége fizetéséből. Koscsó és családja a jövedelemkiesés és a növekvő albérletárak miatt pusztán a miskolciak jóindulata miatt tudta megtartani lakhatását.

A férfi, aki tavaly februári tárgyalásán egy pánikroham következtében össze is esett, korábban a Blikknek arról is beszélt, hogy mennyire megviseli mentálisan a karja elvesztése.

„Nagyon nehezen teszem túl magam a történteken. Csak otthon vagyok nyugodt, amikor az utcára lépek, már feszült leszek, figyelem az embereket, ki nézi a karom helyét.”

Amint egy hete megírtuk, Magyarországon évről évre nő a munkahelyi balesetek száma. Míg 2013-ban 17.222 ezer balesetet regisztráltak, addig 2016-ban 23.027, tavaly pedig már 23.387 dolgozót ért a munkahelyén hasonló szerencsétlenség. A balesetek nagy többségéről elmondható, hogy megelőzhető lett volna, ezért nagyon nagy tétje van annak, hogy egy-egy olyan gondatlanság után, mint ami Koscsó Richárd esetében is történt, milyen mértékű a bíróságok ítéletének elrettentő ereje.

Koscsó története nem túl bíztató: ő 15 millió forint kártérítésért perelte munkaadóját, de a munkaügyi bíróság döntése alapján csak 3 millió forintra számíthat.

A 24.hu-nak az áldozat elmondta, fellebez a döntés ellen.

 

 

(24.hu, Mérce / Címoldali kép: Rtl Klub)