Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megalakult az új Országgyűlés

Ez a cikk több mint 5 éves.

Megalakult az új Országgyűlés, melynek része volt többek közt a képviselők eskütétele, ezen a ponton két véglet is megmutatkozott: a DK-sok például nem hogy letették, de még hozzá is írtak az eskühöz: minden törekvésükkel azon lesznek, hogy „helyreállítsák a köztársaságot”, és új demokratikus alkotmányt adjanak a hazának. Az LMP leköszönő társelnöke, Hadházy Ákos meg pedig se jelent az eskütételen – ennek lelkiismereti oka volt, Szél Bernadett azt mondta, Hadházy várhatóan később leteszi az esküt.

A pártból ott volt viszont például Demeter Márta, aki kiszúrta, hogy az ülést a karzatról figyeli a nemzetbiztonsági kockázatot jelentő Gaith Pharaonhoz köthető Zaid Naffa.

Szél Bernadett az ülést követő sajtótájékoztatón így fogalmazott a jövővel kapcsolatban: „Sok helyről jöttünk, viszont egy helyre tartunk”.

Azért dolgoznak majd, hogy a következő időszak ne arról szóljon, hogy „a NER 3 hogyan tiporja el Magyarországot”, hanem arról, hogy egy új ellenzéki mozgalom sikerre vigye alapértékeit.

Az MSZP-Párbeszéd frakciószövetség képviselői a Magyar Köztársaság kövénél tettek esküt. Azért ezt a jelképes helyszínt választották indulásukhoz, mert „ide is szeretnének megérkezni”. Karácsony Gergely azt mondta, küzdeni mennek a parlamentbe, és hogy mindennap megkérdezzék a kormánytól, mit tett azért, hogy Magyarország a szabad és egyenlő polgárok közös otthona legyen. Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője pedig azt mondta,

„Mi nem háromharmadot szeretnénk képviselni, hanem egy egészet, a magyar nemzetet”.

Áder János hangsúlyozta, hogy a választók döntését mindenkinek tiszteletben kell tartania – ez a demokrácia alapszabálya. Az országgyűlési választás végeredménye világos, egyértelmű, jogilag megkérdőjelezhetetlen – mondta. A választással kapcsolatban még azt is hozzátette,

érdemes foglalkozni a választási időszak tanulságaival, ezért a választási eljárási törvény módosítását javasolta a törvényalkotási bizottságnak.

Emellett azt is megjegyezte, soha ennyi párt (23) nem állított még országos listát, közülük viszont nagyon kevés érte el legalább a fél vagy egy százalékos támogatottságot, így az is kétséges, el tudnak-e számolni a 153 millió forintos kampánytámogatásokkal. Ezért javasolta az Országgyűlésnek, hogy térjenek vissza az eredeti szabályozáshoz. Míg az NVI elnöke, Pálfy Ilona szerint minden rendben ment április 8-án, Áder elnézést kért azoktól, akiknek órákig kellett sorban állniuk az utcán, hogy szavazhassanak. Beszédébe belefért még egy kis Unió kritika is:

az uniós közéletet a világos jövőkép hiánya, a kicsinyes vitákba feledkező politikusok, szellemi restség és unalomig ismételt közhelyek jellemzik.

Kövér Lászlót újra házelnöknek választották, aki beszédében kiemelte, kiszámíthatóságot ígér.

„Kiszámítható vagyok és maradok azon meggyőződésemben, hogy Magyarország felemelkedésének egyetlen útja a szuverén magyar népakaratban gyökerező parlamentáris demokrácia keretei között vezet”

– mondta. Majd hangsúlyozta: az elmúlt évek és az elmúlt hetek illetve órák történései ellenére bízik benne, hogy az Országgyűlés minden tagja tiszteletben tartja a magyar népakaratot, és aláveti magát a parlamentáris demokrácia szabályainak.

Áder János az Országgyűlés alakuló ülésén javasolta, hogy a parlament Orbán Viktor kormányfőt, a Fidesz elnökét válassza újra miniszterelnöknek – a miniszterelnök-választást csak csütörtökön tartják, nagy meglepetés valószínűleg nem fog senkit sem érni az eredménnyel kapcsolatban.

(Címlapkép: MTI)

Címlapkép: MTI Fotó: Kovács Tamás