Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Két szó, miniszterelnök úr: tisztelet és alázat

Ez a cikk több mint 6 éves.

Hétfőn a Parlamentben Demeter Márta az LMP parlamenti képviselője kérdezte Orbán Viktort:

„Hogy van az, hogy itt terrorizmusért is körözött emberek flangálhatnak az ön közelében? Kiderült Ghaith Pharaonról, hogy önhöz érkezett vacsorára, kiderült Ghaith Pharaonról, hogy az ön vejével üzletel. Hogy van ez, magyarázza meg! És kérdésem az, örökölnek-e valamit Ghaith Pharaon vagyonából, és hogy milyen garanciát tud adni arra a magyar embereknek, hogy nem ön jelenti a legnagyobb nemzetbiztonsági kockázatot?”

Orbán Viktor pedig felállt annyit válaszolt, hogy Boldog karácsonyt, és leült.


Lehet ezen röhögni csak nem érdemes. Ha komolyan vesszük a demokráciát, akkor annyi történt, hogy a magyar nép által megválasztott miniszterelnök nem volt hajlandó a magyar nép kérdésére válaszolni. Ugyanis Demeter Mártát is a magyar nép választotta.

Több százezer ember adta le a választáson a voksát azért, hogy ő feltehesse ezt a  kérdést, és azért, hogy Orbán Viktor válaszoljon erre. Sőt ha jobban belegondolunk, minden magyar választó erre szavazott, amikor azon a választáson leadta a voksát, ahol ebben a rendszerben megválasztották Demetert is és Orbánt is.

Ezeket az embereket pedig nem lehet lenézni, figyelmen kívül hagyni, az ő nevükben feltett kérdést egy ócska poénnal kikerülni.

Orbán Viktor dolga az, hogy válaszoljon. Ezért választotta meg a magyar nép, alázatos szolgálatra. Mert ő egy szolga kéne hogy legyen ebben a rendszerben, és nem egy úr.

A mi szolgánk, mindannyiunké. Akinek tiszteletet és alázatot kell mutatnia, akkor is, ha hülye  a kérdés, akkor is ha kínos, és legjobb tudása szerint válaszolni.

Amikor Orbán Viktor ezzel az egy mondattal üti el a választ, megsérti mindazt, ami őt miniszterelnökké tette. A parlamentet, a demokráciát, a választást és a népét.

(Címlapkép: MTI Fotó: Illyés Tibor)