Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Putyin nekünk nem cárunk” – sok ezren tüntettek Oroszországban

Ez a cikk több mint 5 éves.

Szombaton sokezer ember vonult az utcára Oroszországban, hogy Putyin negyedik elnöksége ellen tiltakozzanak. Putyint hétfőn iktatják be, miután márciusban óriási előnnyel (a szavazatoknak több mint a 70 százalékát ő kapta) megnyerte az elnökválasztást. Ezzel Sztálin óta a leghosszabb ideje „uralkodó” orosz vezetővé vált. A szombati tüntetéseket „Putyin nekünk nem cárunk” címmel hirdette meg Alekszej Navalnij ellenzéki politikus.

Több városban is voltak kisebb-nagyobb tüntetések, de ahogy az lenni szokott, most is Moszkvában és Szentpéterváron gyűltek össze a legtöbben. A pontos létszámot nehéz megtippelni (bár a Szvoboda rádió százezer emberről beszél), mivel Moszkvában és Péterváron is szinte azonnal megkezdték a rohamrendőrök a résztvevők letartóztatását és a tömeg kisebb csoportokra oszlatását, miközben folyamatosan érkeztek az újabb tüntetők.

Az oroszországi tüntetéseket monitorozó jogvédő civil szervezet, az OVD-Info szerint az egész országban több mint 1600 tüntetőt tartóztattak le, ennek majdnem a felét, 700 embert csak Moszkvában – köztük természetesen Navalnijt is, körülbelül 10 perccel az után, hogy megérkezett az eseményre. (Ma reggelre már kiengedték az őrizetből.)

A tüntetésnek azon túl, hogy a résztvevők kifejezzék a jelenlegi helyzettel kapcsolatos elégedetlenségüket, nem volt világos célja vagy követelése. Több helyszíni közvetítés tanúsága szerint a magyar választásokat követő nagy tüntetésekhez hasonlóan Oroszországban is leginkább azért vonultak utcára az emberek, hogy együtt legyenek és megmutassák, az országban nem mindenki támogatja Putyint és az általa kiépített rezsimet.

„Fontos, hogy megmutassuk egymásnak, hogy még nem győztek le minket, hogy még mindig itt vagyunk, még mindig harcolunk” – nyilatkozta az egyik tüntető a Moscow Times-nak.

A harc kifejezés ebben az esetben nem tűnik túlzásnak: a rohamrendőrök különös brutalitással bántak el a tüntetőkkel, főleg ahhoz képest, hogy az elnökválasztást megelőző januári tüntetések milyen – Oroszországhoz képest – békésen zajlottak. Szombaton először csak a plakátokat tartó vagy hangosan skandáló tüntetőket ragadták ki egyenként a tömegből a rendőrök, majd egy idő után válogatás nélkül mindenkit. Az elfogott tüntetőket leteperték, gumibottal ütötték és sokakba még a földön is belerúgtak. Az alábbi videón például egy ilyen esetet dokumentáltak:

Újságírókat és gyerekeket is letartóztattak, az egyik legmegdöbbentőbb eset Szaratovban történt, ahol egy 12 éves fiút vittek el hátrakötött kezekkel. Az alábbi videón látható, hogy a fiú együtt vonult a tömeggel, majd fel is szólalt:

Ebben a tweetben több képet is összegyűjtöttek a letartóztatott fiatalkorúakról:

Moszkvában a tüntetést a város vezetősége szokás szerint nem engedélyezte a meghirdetett helyszínen, a Puskinszkaja téren. A téren a tüntetőket ellentüntetők várták, a Kreml-párti és jobboldali Nemzeti Felszabadító Mozgalom tagjai. Többen közülük katonaruhába voltak öltözve. Az ellentüntetők többször is agresszívan léptek fel a tüntetőkkel szemben, egyikőjük még ostorral is verte őket, ennek ellenére a rendőrök nem intézkedtek velük szemben.

Szentpéterváron ugyan engedélyezték a tüntetést a bejelentett helyszínen, azonban a tüntetők hamar elhagyták a kijelölt teret, és a város főutcáján, a Nyevszkijen kezdtek vonulni. Az utca nagy része amúgy is le volt zárva a forgalom elől, mivel a foci vébét megelőzően épp újraaszfaltozzák. A tüntetők az utcát lezáró kordonokból megpróbáltak barrikádokat építeni a rohamrendőrök és a tömeg közé, ez azonban csak átmenetileg sikerült.

Estére már mindenhol lezárultak a tüntetések, a legtöbb letartóztatottat pedig vasárnapra kiengedték. Többnyire pénzbírságra vagy pár napos börtönbüntetésre számíthatnak. A fővároson kívüli tüntetésekről készült fotókat többek közt itt lehet megtekinteni, a moszkvairól pedig itt és itt.

A címlapkép forrása: Twitter.