Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A szocialista Horváth Csaba szerint az elmúlt évek bebizonyították, hogy a határkerítés hasznos

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az Echo TV-ben az ellenzéki egyeztetésekről kérdezték az MSZP fővárosi képviselőjét, Horváth Csabát, aki szerint az ellenzék nem folytathatja ott, ahol április 8-án abbahagyta. Az egyik témakör, amit Horváth kiemelt, az „a tartalmi ajánlat”, hogy „nem biztos, hogy például a migrációs kérdésben az ellenzék egyértelműen átadta azt az álláspontot, amit a választók egyértelműnek vehettek volna.”

A riporter itt vissza is kérdezett, hogy akkor van-e egyértelmű álláspontja az ellenzéknek a migrációs kérdésben, mire Horváth Csaba azt válaszolta:

„Szerintem van. Szerintem az, hogy az ellenzék a kerítést állva hagyná, mert ugyan eredetileg nem gondolta, hogy az hasznos, de az évek azt bizonyították, hogy az emberek ettől biztonságban érzik magukat, tehát ez hasznosnak bizonyult.”

Botka László ugyan még a kampány során is azt mondta, hogy ő lebontaná – emlékeztetett a riporter, Horváth viszont a „majd egyszer, ha nem lesz rá szükség, ez lehet, hogy 100 vagy 200 év múlva lesz” fordulattal ütötte el a kérdést.

Hagyjuk is, hogy Horváth ezek után már hogy próbálja magyarázni a dolgot (és hogyan süvegeli meg Orbán Viktort), a lényeg tehát a következő: a Magyar Szocialista Párt egyik képviselője szerint a kerítés hasznos, lebontani nem kell, mert az emberek ettől érzik magukat biztonságban.

És hogy az emberek azért nem érzik magukat biztonságban, mert a kormány gyűlöletpropagandája rémisztgeti őket úton-útfélen (sokszor hamis híreket is gyártva), hogy a migrációs válságból a Fidesz csinált Magyarországon olyan politikai kérdést, amelynek a tétje egyedül az, hogy sikerül-e elegendő választópolgárt megmozgatni a Fidesz hatalomban tartására, ez úgy tűnik, nem számít. Az MSZP egyik képviselője szerint tehát a kerítés hasznos, mert megnyugtatja a magyar embereket, akiket egyébként a kormány terelgetett a félelem irányába, méghozzá elég szisztematikusan.

Százmilliárdokat szórtunk el az elmúlt 3 évben, és nem csak a kerítésre, de az ehhez kapcsolódó konzultációkra, plakátkampányokra, népszavazásra, meg a többire. Százmilliárdokból sikerült hiszterizálni a közvéleményt, elhitetni a társadalom jelentős részével, hogy a migránshordák veszélyeztetik a kultúránkat, a munkánkat, az asszonyainkat. És Horváth Csaba szerint a kerítés hasznos, és állva kell, hogy maradjon.

Ja, és mellesleg a kötelező betelepítést megakadályozó alkotmánymódosítással (amit a napokban lengetett be a kormány) kapcsolatban is az Horváth legnagyobb kérdése, vajon „összecsomagolja-e valamivel a Fidesz”, mert ezt a trükköt szokták alkalmazni, hogy „van egy-egy jó cél, kicsiben”, majd bevisznek egy óriási csomagot, amiben valami nagy disznóság is el van rejtve.

De ha nem lesz összecsomagolva semmivel?

„Akkor ezt meg kell fontolnunk, őszintén” – jelentette ki Horváth.

És akkor menjünk végig még egyszer, utoljára az egészen: a Magyar Szocialista Párt egyik képviselője szerint a kerítést nem kell lebontani, és ha a kvótaellenes alkotmánymódosítás nincs összecsomagolva semmivel, akkor meg kell fontolniuk, hogy támogatják-e. Őszintén.

Innen tényleg nincs lejjebb, az MSZP-nek legalábbis.

Ha valaki szeretné, a beszélgetést itt megtekintheti: