Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szolid győzelmet ünnepelhet a Munkáspárt a brit helyi választásokon

Ez a cikk több mint 5 éves.

Csak visszafogott ünneplésre ad okot a brit Munkáspártnak (Labour) a csütörtöki helyhatósági választásokon elért győzelmük. A csütörtökön rendezett egyesült-királyságbeli önkormányzati választáson 150 angliai tanács tagjaira lehetett voksolni. Skóciában és Walesben ezúttal nem voltak helyhatósági választások.

Cikkünk megírásáig a 150-ből 99 körzetben számolták össze a szavazatokat. Ezek alapján a Munkáspárt 51, a Konzervatívok 30, a Liberális Demokraták 4 körzetet tudtak bezsebelni, 14-ben pedig egyik párt sem szerzett abszolút többséget.

Noha az előzetes várakozások szerint Londonban nagy vereség nézett ki a toryknak, ám a Munkáspárt végül nem tudott felülkerekedni olyan körzetekben, amelyekben a közvéleménykutatók előrejelzései alapján az ő javukra fordulhatott volna a kocka, és a kormányzó párt végül meg tudta tartani jó néhány fővárosi zászlóshajóját, és a közvélemény-kutatók által beígért földrengést végül átvészelték Mayék.

Több vidéki körzetet pedig kölcsönösen sikerült megszereznie egymástól a két legnagyobb pártnak, amelynek köszönhetően a Munkáspárt átütő sikere végül elmaradt.

Theresa May miniszterelnök gyakorlatilag apróbb karcolásokkal megúszta a tavalyi parlamenti  választások utáni első nagy erőpróbát, amivel viszonylag jól jöttek ki a Konzervatívok a választásokat megelőző, nehéz időszakból. Ráadásul a parlamenti ciklusok közben tartott helyhatósági voksolásokon a kormányzó párt hagyományosan rosszabbul szerepel, így a Konzervatívok lényegében járulékos veszteségekkel úszhatják meg az idei választást.

A választás nagy vesztese – csak úgy, mint az egy évvel ezelőtti, más körzeteket érintő helyi voksolásé – a UKIP volt, amely gyakorlatilag eltűnt a térképről, miután a 99 megszámolt körzetben összesen 2 képviselőjét sikerült eddig beültetnie a helyi tanácsok valamelyikébe, és – értelemszerűen – egyik tanácsban sem szerzett többséget.

A YouGov és Survation közvéleménykutatók előzetesen 54-51%-os győzelmet mértek a Munkáspárt számára, a konzervatívok 29-31%-ával szemben, amíg a Liberális Demokratákat 11-12%-ra mérték. A végleges eredmények pénteken napközben várhatók.

(BBC/The Guradian)