Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem támogatta a Fidesz az újságírók jogait védő európai állásfoglalást

Ez a cikk több mint 5 éves.

Nem támogatott egy, az újságírók védelmét és a média sokszínűségét előmozdító állásfoglalást a Fidesz az Európai Parlament (EP) csütörtöki ülésnapján.

A Barbara Spinelli zöldpárti képviselő által összeállított nem jogalkotási állásfoglalást 488 szavazattal 43 ellenében 114 tartózkodás mellett elfogadta az EP. A csütörtöki ülésnap szavazatai itt tekinthetők meg (a dokumentum utolsó, 35.  oldalán a „0”, azaz a tartózkodók sávjában található a fideszes névsor). Ironikus, hogy

mindez  május 3-án, azaz a nemzetközi sajtószabadság napján történt.

A dokumentum szövege szerint az EP egyrészt felkéri a Bizottságot, hogy az uniós költségvetésen belül biztosítsa a támogatást a tömegtájékoztatás sokszínűségét és szabadságát megfigyelő központ Médiapluralizmus Monitorának, valamint szülessen a média sokszínűségét fenyegető kockázatok értékelését szolgáló mechanizmus.

A jelentés ezenkívül arra is kéri a tagállamokat, hogy erősítsék meg a közszolgáltatók és az oknyomozó újságírás számára nyújtott pénzügyi támogatást anélkül, hogy a szerkesztőségek munkájába beavatkoznának, valamint azt javasolja, hogy rendszeresen ellenőrizzék a médiatulajdonosokhoz jutó közpénzeket.

Az EP plenáris ülésén szociáldemokrata és néppárti többséggel elfogadott állásfoglalás érdemi fellépést szorgalmaz az online zaklatás és az álhírek ellen, és a tagállamoknak az újságíró-szervezetekkel együttműködve létre kellene hoznia egy független és pártatlan szabályozói szervet, amely nemzeti szinten foglalkozik az újságírókkal szembeni erőszak és fenyegetések figyelésével, dokumentálásával és bejelentésével.

Az MSZP EP-képviselője, Ujhelyi István Facebook-oldalán reagált az ülésnap történéseire:

„Egészen önleleplező, hogy a magyar politikusok közül egyedül a Fidesz európai parlamenti képviselői és a kormánypártokkal egyre látványosabb közösséget vállaló Morvai Krisztina nem szavazta meg a médiaszabadság megerősítéséről szóló dokumentumot, hanem tartózkodtak a voksoláskor.”