Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormánynak 30 napon keresztül nyilvánosan bocsánatot kell kérnie a Helsinki Bizottságtól

Ez a cikk több mint 5 éves.

Pénteken a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletet hozott a  Miniszterelnöki Kabinetirodával szemben a Helsinki Bizottság javára. A civil szervezet azért indított pert a kormányszerv ellen, mivel megítélésük szerint a „Soros-tervvel” kapcsolatos nemzeti konzultációs kérdőív megsértette a jó hírnévhez fűződő jogukat.

Ezt a bíróság első-, majd másodfokon is alátámasztotta, kétmillió forintos sérelemdíjra és nyilvános bocsánatkérésre kötelezte a Kabinetirodát.

A jogvédő civil szervezet 2017. október 1-jén indította a személyiségi jogi pert, mivel a minden magyar háztartásba eljuttatott nemzeti konzultációs kérdőív ötödik pontja azt állította, hogy a Helsinki Bizottság védi a törvénytelenségeket elkövető bevándorlókat, amivel pedig pártolja a törvénytelenséget. Szó szerint ez így hangzott:

„Soros György jelentős összegekkel támogat olyan szervezeteket, amelyek segítik a bevándorlást, és védik a törvénytelenségeket elkövető bevándorlókat. Ilyen például a Helsini Bizottság, mely a határzár tiltott átlépése kapcsán azzal érvelt, hogy „aggályosnak tekinthető a jogellenes belépéssel kapcsolatos súlyos jogkövetkezmények alkalmazása”.

A Helsinki Bizottság mellett a konzultáció név szerint említi még az Amnesty Internationalt, amely többször is követelte a terrorizmussal vádolt Ahmed H. szabadon bocsátását. (Ahmed H. ügyéről többször is írtunk már.)

A Fővárosi Ítélőtábla döntése értelmében a Helsinki Bizottságra tett kijelentések a konzultációban nem a „kormány véleményének”, hanem tényállásnak minősülnek, amelyek „a valós tevékenységétől eltérő, hamis színben tüntetik fel a civil jogvédő egyesületet. […] A Fővárosi Ítélőtábla álláspontja szerint a perrel érintett nemzeti konzultációs kiadvány csak nagyon kis mértékben különbözött egy egyszerű reklámtól” – írja a Magyar Helsinki Bizottság az ítéletről szóló Facebook posztjában.

Az ítélet szerint a Miniszterelnöki Kabinetirodának 2 millió forintos sérelemdíjat kell kifizetnie a Helsinki Bizottságnak és harminc napon keresztül „sajnálkozását kell kifejeznie” az MTI és a kormany.hu nyitóoldalán.

A Helsinki Bizottság teljes közleményét itt lehet elolvasni:

A címlapkép a Magyar Helsinki Bizottság honlapjáról származik.