Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ha lesz kordon május 8-án, nem maradnak egyedül a jobbikosok a bontásban

Ez a cikk több mint 5 éves.

Megkerestük a pártok sajtóosztályait, illetve több pártvezetővel és képviselővel is beszéltünk azután, hogy a Jobbik bejelentette, ha kordont húz a rendőrség a Parlament köré az országgyűlés alakuló ülésén, akkor lebontják azt.

A legtöbb párt válaszában azt jelezte, hogy csupán a későbbi napokban hoz hivatalos döntést ebben a kérdésben. Az LMP péntekre, az MSZP hétfőre ígért választ (a DK cikkünk megjelenéséig nem válaszolt a kérdésünkre).

A Momentum holnapi elnökségi ülése dönt a kérdésben, a pártban azonban erősen gondolkodnak azon, milyen módon tudnak részt venni egy ilyen akcióban.

Tordai Bence a Párbeszéd képviselője azt mondta a Mércének, valószínűleg nem csatlakozik a kordonbontáshoz, mivel szerinte biztos kudarcra van ítélve az akció:

„Egy ilyen akciót nem bejelenteni kell, hanem megcsinálni – így, hogy a Jobbik előre bejelentette, fel tudnak készülni rá a rendőri erők, ez pedig azt jelenti, csak úgy tud megvalósulni az akció, ahogy azt ők engedik majd.”

Bár az MSZP hivatalosan csak hétfőn dönt, de Kunhalmi Ágnes elmondta a Mércének, hogy ő és frakciójának több tagja is biztosan részt vesz majd a kordonbontásban, ha lesz ilyen. Illetve az LMP-ből is beszéltünk olyan frakciótaggal, aki valószínűbbnek tartja azt, hogy a párt képviselői közül fognak csatlakozni majd egy ilyen akcióhoz, mint hogy nem, bár az LMP is csupán később dönt a kérdésben.

Már ha lesz ilyen akció. Ugyanis több helyről is azt az információt kaptuk, hogy a Kossuth téri kordonozás nem eldöntött tény, nem biztos, hogy körbekordonozza végül a Kossuth teret a rendőrség és a parlamenti őrség. Információink szerint felmerült az is, hogy csak élő kordonnal, tehát rendőri egységekkel védik majd a lezárt területet az „illetéktelenektől”, és olyan verzió is létezik, amelyben vegyes rendszerben, tárgyi és személyi védelemmel is ellátják a teret, de még a teljes kordonozás is lehetséges.

A kordonozás lehetősége egyáltalán azután merült fel, hogy az április 21-ei nagy ellenzéki tüntetésen a szervezők azt jelentették be, hogy május 8-án demonstrálni fognak a Kossuth téren a parlament alakuló ülésének napján. Ezután napközbenre és előző estére is több kisebb eseményt jelentettek be különböző magányszemélyek. Az események hatására a rendőrség megnövelte a területzárásokat, és korábbra hozta a kordonozást, így az eddigi hírek szerint már május 7-én este kordont húzhatnak a parlament köré.