Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Örményország-szerte utakat zártak le a tüntetők

Ez a cikk több mint 5 éves.

Szerda reggel Jerevánban és az ország más részeiben is utakat zártak le a kormányellenes tüntetők, miután az örmény parlament tegnap nem választotta meg miniszterelnöknek Nikol Pasinján ellenzéki vezetőt.

A politikus által meghirdetett polgári engedetlenségi akció keretein belül a főváros minden fontosabb útvonalát, köztük a repülőtérre vezetőt is lezárták a demonstrálók, akik azt szeretnék elérni, hogy az 1990-es évek vége óta hatalomban lévő politikai csoportosulás átengedje az ország vezetését.

Örményországban hetek óta tartanak a tömegdemonstrációk, miután a megengedett két mandátumát kitöltő államfőt, Szerzs Szargszjant miniszterelnökké választotta a törvényhozásban többséggel rendelkező pártja, az Örményországi Köztársasági Párt (ÖKP).

Kedd esti tüntetés Jerevánban (Fotó: Giacomo Cannata / Twitter)

Szagszjan egy hét miniszterelnökség után, a megmozdulások hatására lemondott, a parlament tegnapi ülésén azonban az ÖKP-s többség elutasította az egyedüli jelölt, Pasinján kormányfői megbízatását.

Az ellenzéki vezető, aki Szargszjan 2008-as elnökké választása után két évet börtönben is ült, azt nyilatkozta, nem csökkenti a hatalomra gyakorolt nyomást:

„Az én egyetlen erőm a népem. Nem fogjuk feladni” – mondta a politikus szerdán a jereváni tüntetők közé vegyülve.

Az utakat személygépkocsikkal és kisbuszokkal blokkoló engedetlenkedők szerint a hatalom elveszítette a nép támogatását, ezért félre kéne állnia. Azt ígérik, ha követeléseiknek nem tesz eleget az ÖKP, az egész országot megbénítják.

Jövő héten az örmény parlament újra nekifuthat a miniszterelnök-választásnak, ám ha másodjára sem sikerül miniszterelnököt választani, az alkotmány előrehozott választásokat ír elő.

Oroszország, mely több katonai bázissal is rendelkezik az egykori szovjet tagállamban, közelről figyeli az eseményeket. Moszkva attól tart, hogy az ukrajnai forgatókönyv valósulhat meg itt is, és az utca haragja elsöpri a Kreml-barát rezsimet, új geopolitikai irányt szabva Örményországnak.

A jelenlegi patthelyzetet az dönti el, melyik fél enged előbb: az ellenzék, amely a korrupció miatt felháborodott állampolgárok tízezreit képes mozgósítani, vagy a rezsim, amely ellenőrzi a törvényhozást, a biztonsági szerveket, és élvezi Moszkva támogatását is.

Eleddig a rendőrség nem lépett fel erőszakosan az utakat eltorlaszolókkal szemben, békés módon próbálta meggyőzni őket a blokád feloszlatásáról, ám nem jártak sikerrel.

Az örmény helyzetről szóló háttérelemzésünket itt olvashatjátok.

(Reuters)