Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Város Mindenkié tüntetést szervez a Bihari utcai bérlők kilakoltatása ellen

Ez a cikk több mint 5 éves.

Május elsején lejárt a választási kampány miatt meghosszabbíttott kilakoltatási moratórium, így újra legálisan lehet utcára rakni lakásszegénységben élő embereket. A Város Mindenkié lakhatási érdekvédelmi csoport szerint az elhelyezés nélküli kilakoltatások gyakorlata embertelen, és annak teljes tilalmát, valamint szociális lakáspolitikát követelnek. Sajtótájékoztatójukon azt is elmondták, hogy a lakásvesztéssel fenyegetett Bihari uitcai bérlők ügyében május 12-én tüntetést tartanak.

A Város Mindenkié lakhatási érdekvédelmi csoport ma figyelemfelhívó akciót tartott a budapesti Kálvin téren, amellyel az elhelyezés nélküli kilakoltatások gyakorlata ellen tiltakoztak. (Amint írtuk, az ATV információja szerint idén akár 35-38 ezer kilakoltatásra is sor kerülhet.)

A csoport nevében felszólaló Magyari Tibor elmondta, 2017-ben közel 4000 kilakoltatásra került sor, és 16-17 ezer ember vesztette el így a lakhatását.

Magyari arról beszélt, hogy a választási kampány miatt meghosszabbított moratórium nem oldja meg a problémát.

„A kilakoltatásokkal nem az a gond, hogy hidegben kerül rájuk sor, hanem az, hogy szétszakítanak családokat, hajléktalanná tesznek embereket.”

– mondta a lakásszegénységben élő aktivista. A csoport ennek érdekében korábban törvénymódosítást is kezdeményezett, a gyerekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatását tiltó kezdeményezéshez a Jobbikon kívül az összes  ellenzéki párt csatlakozott, de a Fidesz tárgyalni sem volt hajlandó róla.

Az AVM szerint a kilakoltatások elkerülése érdekében egész éves kilakoltatási moratóriumra, az elhelyezés nélküli kilakoltatások teljes tilalmára van szükség, különösen a gyermekes családok esetében.

A lakhatási válság enyhítése érdekében pedig növelni kellene a szociális bérlakások számát, lakbértámogatási rendszerre és lakásfenntartási támogatásra van szükség, valamint átfogó lakáspolitikai stratégiára, ami a biztonságos és megfizethető lakhatást támogatja.

Az AVM az országos kampány mellett Kőbányán helyben is jelen van, ahol az önkormányzat a Bihari utcai lakóépület lebontásával számos család lakhatását veszélyetzteti. A sajtótájékoztatón Baranyi Nikolett, Bihari utcai bérlő is felszólalt, akinek az önkormányzat nem hosszabbította meg a szerződését, és cserelakást sem ajánlottak fel neki, annak ellenére, hogy nincs tartozása, és önkormányzati tulajdonú lakását is ő újította fel. Baranyi elmondta, szerinte embertelen és igazságtalan a Kőbányai Önkormányzat eljárása.

Udvarhelyi Tessza, a A Város Mindenkié csoport aktivistája a Mércének elmondta, május 12-én a Szent László térre tüntetést szerveznek a Bihari utcai bérlők ügyében.

A csoport korábban petíciót is indított, amihez továbbra is várják a csatlakozókat.

A Város Mindenkié csoport a politikai változás mellett azt is szeretné elérni, hogy a kilakoltatással veszélyeztetettek informáltak és tudatosak legyenek a jogaikkal kapcsolatban, tudják, milyen jogi és érdekvédelmi lehetőségeik vannak a kilakoltatás elkerülésére. Ennek érdekében kilakoltatás-ellenes kisokost állítottak össze, amely innen letölthető.

Az AVM akciójáról szóló közvetítésünket itt lehet megnézni: