Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A pécsi Keresztes László Lóránt elindul az LMP társelnöki tisztségéért

Ez a cikk több mint 4 éves.

Elindul az LMP megüresedett társelnöki posztjáért Dr. Keresztes László Lóránt. Az Országgyűlésbe frissen bekerült, magát „nemzeti elkötelezettségű” politikusnak tartó pécsi önkormányzati képviselő az azonnali.hu-nak beszélt arról, mit gondol a Fidesz migrációs politikájáról, és mire lehet tőle számítani társelnökként.

forrás: Dr. Keresztes László Lóránt facebook-oldala

Keresztes 2009 óta van kapcsolatban az LMP-vel, 2010 óta a párt önkormányzati képviselője. A politikus az Azonnalinak mondta el, hogy elindul az LMP Hadházy Ákos április-i lemondása után megüresedett társelnöki pozíciójáért. Szerinte vidéki nagyvárosi politikusként „más szemszögből látja az országot, egy olyan térségből, ami vesztese volt az elmúlt évtizedeknek”.

Az interjúban elmondta azt is, hogy a pártnak jelentősen meg kellene növelnie a tagságát, amihez elsősorban egy erős vidéki hálózatra van szükség.

A választásokról szólva elmondta, hogy az ellenzék hatalmas hibát követett el, amiért „nem mert világosan fogalmazni a migráció kérdésében.” A migráció szerinte egyértelműen nemzeti hatáskörbe kell tartozzon, ennek megfelelően szavazott a 2016 októberi kvótanépszavazáson is.

„A kerítésre szükség van, meg kell tartani, de ez még kevés. A határőrséget is vissza kellene állítani. De amíg az illegális migráció folyamatai nincsenek egész Európában kontroll alatt, addig semmiféle politikáról nem lehet beszélni. A külső határok védelme mellett olyan fejlesztési politika kell – és nem csak a tagállamok vonatkozásában, hanem ez már globális megközelítést igényel –, amivel elérhetjük azt, hogy mindenki a szülőföldjén boldogulhasson.”

– fejti ki a véleményét Keresztes a migráció kérdésében. (A határőrség visszaállítása mellett a választás előtt egyébként a Jobbik kampányolt.)

Orbán Viktor részéről azonban nemzetárulásnak tartja, hogy „őszinte beszéd helyett csupán milliárdos hecckampányt csinált” a bevándorlás kérdéséből.

Az interjúban az LMP frissen megválasztott országgyűlési képviselője azt is hangsúlyozta, hogy az LMP az elmúlt években megmaradt az elveinél, és szövetségi kérdésekben is az eredeti elhatározását követte a párt, itt a párt márciusi kongresszusi döntésére hivatkozik, ami az önálló indulásról szólt. Az egyéni visszalépéseket – melyek kapcsán fegyelmi eljárások folynak a pártban – nem kommentálta, de hangsúlyozta, hogy a párt közösségi döntéseit mindenkinek be kellene tartania.

Keresztes, aki egyébként 2010 óta pécsi önkormányzati képviselő, helyi ügyekről is beszélt az Azonnalinak. A mecseki atomtemető létrehozása és az uránbányászat újraindításának ügyében az LMP korábban helyi népszavazásokat kezdeményezett, ezek azonban a választási bizottságon elakadtak.

A képviselő elmondása szerint az LMP részéről a következőkben „radikálisabb politikai eszközök”-re számíthatunk annak érdekében, hogy a két projektet megakadályozzák.

A május 26-27-én esedékes tisztújító kongresszus előtt eddig egyedül Keresztes jelezte, hogy indulna a tisztségért. Az országgyűlési választáson a pécsi politikus a párt országos listáján hatodikként szerepelt, így először veheti fel május 8-án országgyűlési mandátumát. Demeter Márta és Schmuck Erzsébet frakcióvezető-helyettesként fog dolgozni.