Hogy ne maradj le, értesítünk a nap 1-2 legfontosabb cikkéről a Mércén. Jöhet?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A pécsi Keresztes László Lóránt elindul az LMP társelnöki tisztségéért

Elindul az LMP megüresedett társelnöki posztjáért Dr. Keresztes László Lóránt. Az Országgyűlésbe frissen bekerült, magát „nemzeti elkötelezettségű” politikusnak tartó pécsi önkormányzati képviselő az azonnali.hu-nak beszélt arról, mit gondol a Fidesz migrációs politikájáról, és mire lehet tőle számítani társelnökként.

forrás: Dr. Keresztes László Lóránt facebook-oldala

Keresztes 2009 óta van kapcsolatban az LMP-vel, 2010 óta a párt önkormányzati képviselője. A politikus az Azonnalinak mondta el, hogy elindul az LMP Hadházy Ákos április-i lemondása után megüresedett társelnöki pozíciójáért. Szerinte vidéki nagyvárosi politikusként „más szemszögből látja az országot, egy olyan térségből, ami vesztese volt az elmúlt évtizedeknek”.

Az interjúban elmondta azt is, hogy a pártnak jelentősen meg kellene növelnie a tagságát, amihez elsősorban egy erős vidéki hálózatra van szükség.

A választásokról szólva elmondta, hogy az ellenzék hatalmas hibát követett el, amiért „nem mert világosan fogalmazni a migráció kérdésében.” A migráció szerinte egyértelműen nemzeti hatáskörbe kell tartozzon, ennek megfelelően szavazott a 2016 októberi kvótanépszavazáson is.

„A kerítésre szükség van, meg kell tartani, de ez még kevés. A határőrséget is vissza kellene állítani. De amíg az illegális migráció folyamatai nincsenek egész Európában kontroll alatt, addig semmiféle politikáról nem lehet beszélni. A külső határok védelme mellett olyan fejlesztési politika kell – és nem csak a tagállamok vonatkozásában, hanem ez már globális megközelítést igényel –, amivel elérhetjük azt, hogy mindenki a szülőföldjén boldogulhasson.”

– fejti ki a véleményét Keresztes a migráció kérdésében. (A határőrség visszaállítása mellett a választás előtt egyébként a Jobbik kampányolt.)

Orbán Viktor részéről azonban nemzetárulásnak tartja, hogy „őszinte beszéd helyett csupán milliárdos hecckampányt csinált” a bevándorlás kérdéséből.

Az interjúban az LMP frissen megválasztott országgyűlési képviselője azt is hangsúlyozta, hogy az LMP az elmúlt években megmaradt az elveinél, és szövetségi kérdésekben is az eredeti elhatározását követte a párt, itt a párt márciusi kongresszusi döntésére hivatkozik, ami az önálló indulásról szólt. Az egyéni visszalépéseket – melyek kapcsán fegyelmi eljárások folynak a pártban – nem kommentálta, de hangsúlyozta, hogy a párt közösségi döntéseit mindenkinek be kellene tartania.

Keresztes, aki egyébként 2010 óta pécsi önkormányzati képviselő, helyi ügyekről is beszélt az Azonnalinak. A mecseki atomtemető létrehozása és az uránbányászat újraindításának ügyében az LMP korábban helyi népszavazásokat kezdeményezett, ezek azonban a választási bizottságon elakadtak.

A képviselő elmondása szerint az LMP részéről a következőkben „radikálisabb politikai eszközök”-re számíthatunk annak érdekében, hogy a két projektet megakadályozzák.

A május 26-27-én esedékes tisztújító kongresszus előtt eddig egyedül Keresztes jelezte, hogy indulna a tisztségért. Az országgyűlési választáson a pécsi politikus a párt országos listáján hatodikként szerepelt, így először veheti fel május 8-án országgyűlési mandátumát. Demeter Márta és Schmuck Erzsébet frakcióvezető-helyettesként fog dolgozni.

Olvass tovább!