Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szintlépés volt a Ligetvédők ellen elkövetett erőszak

Ez a cikk több mint 5 éves.

Sajtótájékoztatót tartottak a Ligetvédők, egyrészt azért, hogy bemutassák, mi történt a két nappal ezelőtti incidens óta, amikor a Valton biztonsági őrei brutális módon bántalmazták őket, illetve hogy felhívják a figyelmet a mai szolidaritási tüntetésre.

Ahogy azt mi is megírtuk, szerda délután a Valton nevű, több szálon a Fideszhez köthető biztonsági cég emberei akkor rontottak rá a Ligetvédőkre, amikor azok egy bejelentett demonstráción a városligeti Rondó egyik fájának átültetése ellen tiltakoztak.

Antal Nikoletta meglehetősen súlyos sérüléseket szenvedett az incidens során, a sajtótájékoztatón elsősorban mégis arról beszélt, hogy a munkát folytatni kell, és hogy nem szabad megijedni, támogatnunk kell egymást. Mint fogalmazott:

„Én azt ajánlom mindenkinek, akinek van gerinc a hátában, és nem szeretne ilyen országban élni, az álljon ki a jogaiért… Mi próbálunk példát mutatni, még ha megvernek is.”

Döbrentey Dániel, a TASZ munkatársa a sajtótájékoztatón elmondta, hogy több ügyben is képviselik a Ligetvédőket, a mostani esetről pedig kiemelte:

A tegnapelőtt történtek szintlépést jelentenek az eddigiekhez képest.

Azért, mert egy bejelentett tüntetésről volt szó, márpedig az ilyen demonstrációkat a rendőrség köteles legjobb tudása szerint, megfelelő erők felvonultatásával biztosítani.

A TASZ ügyvédje elmondta: a jelenleg rendelkezésükre álló adatok alapján ebben az esetben ez nem, vagy csak késve történt meg.

„A rendőrség feladatát nem veheti át senki egy demokratikus jogállamban” – magyarázta Döbrentey, ami annyit tesz: ha egy rendezvényen, tüntetésen erőszakossá válik a megjelentek egy részének magatartása, az ellen csak a rendőrség léphet fel, ezt a feladatot sem magánszemélyeknek, sem biztonsági cégeknek nem adhatja át.

Az ügyvéd szerint az, ami két nappal ezelőtt történt, súlyos határátlépés volt, ugyanis a biztonsági őrök által alkalmazott fizikai erőszak mértéke semmiképp se volt arányos azzal, ahogyan a tüntetők demonstráltak, vagyis nem volt semmilyen okuk arra, hogy ilyen durván bántalmazzák a tüntetőket.

Tudomása szerint a a rendőrség nyomozást indított garázdaság és súlyos testi sértés miatt, de a TASZ szerint további szabálysértések gyanúja is felmerülhet az esettel kapcsolatban, amelyeket ki kell vizsgálni (mint például azt, hogy a gyülekezési jogukban akadályozták-e a biztonsági őrök a tüntetőket a bejelentett demonstráción).

Kérdésre az ügyvéd elmondta, hogy azért kerülhetett sor az eset után arra, hogy a rendőrök a Ligetvédőket is igazoltatták, mert késve érkeztek a helyszínre, így nem voltak tisztában azzal, hogy ki volt a verekedés kezdeményezője, és kit terhel felelősség a történtekért (ami amúgy felvet további kérdéseket is…).

A sajtótájékoztató végén a Ligetvédők közösen azt üzenték az őket támogatóknak:

„A belenyugvás a legnagyobb ellenségünk.”

Ma délután 5-kor a Városligetben tiltakozhatunk a Ligetvédőket ért erőszak ellen!

A sajtótájékoztatót itt lehet megnézni: