Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Méhgyilkos rovarirtó szereket tiltott be az EU, Magyarország a rovarirtók mellé állt

Ez a cikk több mint 5 éves.

Év végén lép érvénybe három növényvédő szer tilalma az unió területén a tagállamok többségének pénteki döntése értelmében. A Guardian beszámolója szerint a neonikotinoid nevű vegyi anyagot tartalmazó rovarirtók súlyos környezeti károkat okoztak, leginkább az európai méhpopuláció megtizedelésével. A tilalom értelmében a szereket ezentúl csak zárt üvegházakban lehet használni, nyílt mezőn nem.

A Greenpeace Magyarország közleményben üdvözölte az uniós tagállamok döntését, ám rámutatott, Magyarország nem a méhek, hanem az agrovegyipari lobbi oldalára állt.

„Üdvözöljük, hogy az európai uniós tagállamok túlnyomó többsége végre belátta: a beporzók védelme érdekében egyértelmű, hogy be kell tiltani a méhgyilkos vegyszereket. Felháborítónak tartjuk, hogy miután tudományos bizonyítékok és a terepi vizsgálatok is bizonyítják, hogy nincs szükség ezekre a méhgyilkos vegyszerekre, a magyar kormány mégis ellenezte ezek betiltását. Azt várjuk a kormánytól, hogy ne kérjen további eseti engedélyeket a jelenlegi döntéssel betiltott veszélyes neonikotinoidok felhasználásaira a méhek védelme érdekében. A Greenpeace célja, hogy hazánk is elinduljon a vegyszermentes, a lakosságot és az élővilágot egyaránt védő ökológiai gazdálkodás irányába” – mondta Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője.

A méhek létfontosságúak a mezőgazdasági termelés szempontjából, mivel ők porozzák be a termények kétharmadát. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) februárban állapította meg, hogy a neonikotinoid bármilyen kültéri súlyosan veszély mind a vad, mind pedig a házi méhekre, mivel a vegyszer beszivárog a talajba és a vízbe is, és rajtuk keresztül a növényekbe is.

Az EU 2013-ban már életbe léptetett egy részleges tilalmat, de ez akkor csak a méhek számára vonzó termények (pl. repce) esetében.

A kérdéses növényvédő szerek tilalma egyébként széleskörű támogatásnak örvend, 5 millió ember írta alá a méhek védelmét követelő petíciót az Avaaz internetes platformon.

Az unió egészségügyi és élelmiszer-biztonsági biztosa, Vytenis Andriukaitis, illetve a környezetvédő szervezetek is kiemelkedő jelentőségűnek nevezték a tiltást, a vegyipari cégek és bizonyos mezőgazdasági csoportok azonban nem örültek ennyire. Szerintük a döntésnek súlyos következményei lesznek az európai mezőgazdaságra.

A Greenpeace Magyarország közleményében azonban rámutat:

„Az agrovegyipar riogatása ellenére hazánkban sem okozott visszaesést a méhekre veszélyes neonikotinoidok kiváltása. 2017 nyarán mutatták be továbbá azon független szabadföldi vizsgálatokat, melyek hazai repceültetvényen is demonstrálták, hogy a méhcsaládok károsodnak, ha neonikotinoiddal csávázott földekre járnak. Mindez azt támasztja alá: egyáltalán nem indokolt, sőt káros ezen szerek hazai használata.”