Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy orvosi lap szerint az egészségünket kockáztatja az Orbán-kormány

Ez a cikk 6 éves.

A világ egyik legnevesebb orvosi lapja, a The Lancet szerint a harmadjára újraválasztott Orbán-kormány tökéletesen megmutatja a nyugati országoknak, milyen következményekre lehet számítani egy olyan államban, ahol a kormány számára fontosabbak az egyéni érdekek és a gazdaság erőssége, mint például az egészségügy.

A magyar lakosság jelenleg jóval (5 évvel) alulmúlja a várható élettartamával az uniós átlagot, ez pedig társadalmi helyzettől, iskolázottságtól függően akár 9 év is lehet. Emellett magasabb az elhízás, a dohányzás, az alkoholizmus és a daganatos megbetegedések aránya is, és csak a magyarok kicsit több mint fele, 56 százaléka érzi egészségesnek magát.

Ennek fényében persze már nem is meglepő, hogy Magyarországon az egészségügyi kiadások a GDP 7,2 százalékára estek vissza, az uniós átlag azonban 9,9 százalék.

A lap szerint Orbán sikerének egyik oka a gazdaság erőssége, emellett pedig azt a kettősséget is megemlíti, hogy az EU támogatja a magyar embereket, ugyanakkor a szavazók mégis újraválasztanak egy olyan vezetőt, aki aktívan támadja az EU-t.

A cikk hosszasan taglalja Orbán menekültválsághoz való hozzáállását: ahelyett, hogy felismerte volna Magyarország szerepét a menekültek egészségügyi ellátásában és védelmében, inkább felépített rá egy politikai kampányt, amiben bűnbakká tette a menekülteket.

A végső, elkeserítő következtetés az, hogy a magyarok az egészségükkel fizetnek az Orbán-kormány alulfinanszírozott rendszeréért.

Magyarországnak megvan a lehetősége, hogy jobb egészségügyet finanszírozzon saját lakosságának (és még akár a menekülteknek is), ám a kormány inkább a gazdasági növekedést hajszolja a társadalom egészségének kárára.